Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Bocholt

In een pluimveebedrijf in Bocholt is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

De vaststelling van de vogelgriep gebeurde dinsdag 20 september. Onderzoek bevestigde dat het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Er is rond het getroffen bedrijf een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km afgebakend.

In de bewakingszone zitten de volledige gemeente Bocholt en delen van Peer, Bree, Hamont-Achel, Kinrooi, Oudsbergen en Pelt. Er geldt binnen de bewakingszone een ophokplicht voor alle soorten gevogelte. Binnen enkele dagen zal een gespecialiseerde firma het pluimvee op het getroffen bedrijf ruimen.

Op 7 januari dit jaar werden in Bocholt ook al maatregelen getroffen na de vaststelling van vogelgriep bij een kwekerij van siervogels. Toen moesten 7.000 exotische vogels zoals onder meer flamingo's, ibissen en pelikanen vergast en in containers afgevoerd worden. Door de nieuwe vaststelling van vogelgriep op Bocholts grondgebied moeten professionele pluimveehouders een inventaris opmaken, waarbij het FAVV hen zal contacteren.

Ophokplicht

Hobbyhouders moeten hun dieren ophokken. De ophokplicht is bedoeld om wilde vogels buiten de kippenren of het vogelhok te houden. Het voederen en drinken geven moet binnen gebeuren of op een zodanige manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Oppervlaktewater of water dat voor wilde vogels toegankelijk is, mag niet als drinkwater gebruikt worden. De maatregelen dienen om de dieren maximaal te beschermen tegen de vogelgriep. De vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep in Noord-Frankrijk, zonering in West-Vlaanderen

Pluimvee Het FAVV meldt dat er op 16 november een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 is vastgesteld in de Noord-Franse gemeente Le Doulieu (Département du Nord). De gebruikelijke 3 km- en 10 km-zones zijn afgebakend. De pluimveehouderij ligt op minder dan 10 km van de Belgische grens. Hierdoor ligt een deel van de bewakingszone in West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken