Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Bocholt

In een pluimveebedrijf in Bocholt is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

De vaststelling van de vogelgriep gebeurde dinsdag 20 september. Onderzoek bevestigde dat het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Er is rond het getroffen bedrijf een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km afgebakend.

In de bewakingszone zitten de volledige gemeente Bocholt en delen van Peer, Bree, Hamont-Achel, Kinrooi, Oudsbergen en Pelt. Er geldt binnen de bewakingszone een ophokplicht voor alle soorten gevogelte. Binnen enkele dagen zal een gespecialiseerde firma het pluimvee op het getroffen bedrijf ruimen.

Op 7 januari dit jaar werden in Bocholt ook al maatregelen getroffen na de vaststelling van vogelgriep bij een kwekerij van siervogels. Toen moesten 7.000 exotische vogels zoals onder meer flamingo's, ibissen en pelikanen vergast en in containers afgevoerd worden. Door de nieuwe vaststelling van vogelgriep op Bocholts grondgebied moeten professionele pluimveehouders een inventaris opmaken, waarbij het FAVV hen zal contacteren.

Ophokplicht

Hobbyhouders moeten hun dieren ophokken. De ophokplicht is bedoeld om wilde vogels buiten de kippenren of het vogelhok te houden. Het voederen en drinken geven moet binnen gebeuren of op een zodanige manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Oppervlaktewater of water dat voor wilde vogels toegankelijk is, mag niet als drinkwater gebruikt worden. De maatregelen dienen om de dieren maximaal te beschermen tegen de vogelgriep. De vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen.

Belga

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken