Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf en vogelhandelaren

Behalve bij een vogelhandelaar in Bocholt, heeft het FAVV ook vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins en een vogelhandelaar in Beernem.
Behalve bij een vogelhandelaar in Bocholt, heeft het FAVV ook vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins en een vogelhandelaar in Beernem. - Foto: Belga

Om de verdere verspreiding van het virus van type H5 tegen te gaan, zullen het aanwezige pluimvee en de vogels worden geruimd. Er wordt ook telkens een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. In deze beperkingszones worden extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Elke professionele pluimveehouder moet ook binnen de 24 uur een inventaris opmaken en wie ziektetekens bij pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen. Er is voorlopig geen enkele indicatie dat de 3 besmettingshaarden aan elkaar gelinkt zouden zijn. Het FAVV vermoedt dat besmette wilde vogels de oorzaak zijn van de uitbraken.

Het FAVV herinnert er nog aan dat het voor particulieren en professionele houders van pluimvee nog steeds verplicht is om de dieren binnen te voederen.

Lees meer info via: https://www.landbouwleven.be/14803/article/2022-09-21/vogelgriep-vastgesteld-op-pluimveebedrijf-bocholt

Belga

Meest recent

Meest recent