Van rustige naar prijshoudende Belgapomprijs

De Belgapomprijs wijzigde niet op vrijdag 23 september, de marktstemming wel.
De Belgapomprijs wijzigde niet op vrijdag 23 september, de marktstemming wel. - Foto: TD

De marktstemming voor Fontane is prijshoudend met een aanbod dat kleiner is of gelijk aan de vraag.

Voor Challenger is de Belgapomprijs 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming voor Challenger is stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag evenwicht.

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen op vrijdag 23 september 2022 is 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag evenwicht.

Voor de rassen Innovator en Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom - TD

Meest recent

Meest recent