Plantaardige voedingssector bezorgd over aankomende regels rond vegetarische productnamen

De FOD Economie werkt aan nieuwe regels om de benamingen van vegetarische en plantaardige producten te veranderen.
De FOD Economie werkt aan nieuwe regels om de benamingen van vegetarische en plantaardige producten te veranderen. - Beeld: EVA/ProVeg

De FOD Economie werkt op dit moment aan nieuwe regels om de benamingen van vegetarische en plantaardige producten te veranderen. Nu zien mensen in de winkel producten liggen met namen als ‘veggie biefstuk’ of ‘vegetarisch gehakt’, maar die benamingen kunnen volgens de FOD mogelijk verwarrend overkomen voor consumenten.

“Er is geen bewijs dat consumenten de benaming verwarrend zouden vinden”, zegt Fien Louwagie van EVA/ProVeg, een van de leden van het het netwerk. “Het is net door die verwijzing naar een vleesproduct dat mensen weten hoe ze het product moeten gebruiken.” Louwagie vindt dat de discussie rond de benamingen de aandacht afleidt van de kern van de zaak: het aanmoedigen van plantaardige voeding.

Het kabinet van staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD), bevoegd voor Consumentenzaken, laat weten dat de nieuwe regels een toepassing zijn van bestaande Europese regelgeving. “De werkzaamheden zullen afgerond worden in de loop van de komende maanden en moeten uitmonden in aanvaardbare, eenvoudige en duidelijke richtlijnen.”

De staatssecretaris benadrukt dat er nood is aan een eenduidige Europese aanpak. “Als lidstaten de EU-wetgeving op uiteenlopende wijze gaan interpreteren in hun respectievelijke richtlijnen, zal dat zowel de goede werking van de interne markt als de bescherming van consumenten nadelig beïnvloeden.”

Belga

Meest recent

Meest recent