Startpagina Veeteelt

Zeven op de 10 Belgen willen strengere wetgeving rond dierenwelzijn

Zeven op de 10 Belgen zijn zeer bezorgd over dierenwelzijn, terwijl de wetgeving rond dierenwelzijn voor evenveel landgenoten ook strenger mag. Daarnaast vinden 4 op de 10 Belgen het doden van dieren voor vleesproductie problematisch. Dat blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos.

Leestijd : 1 min

GAIA liet de enquête voor haar dertigste verjaardag uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in april dit jaar online interviews verzamelde bij 1.650 Belgen, verspreid over alle provincies. Daaruit blijkt dat 7 op de 10 Belgen (zeer) bezorgd zijn over dierenleed, en meer dan 9 op de 10 op zijn minst ‘een beetje bezorgd’ zijn.

Hoewel 64 % van de respondenten aangeeft dat de wetgeving inzake dierenwelzijn de afgelopen jaren verbeterd is, vindt 74 % dat die wetgeving strenger mag zijn. Voor 8 op de 10 landgenoten, onder wie 86 % in de leeftijdscategorie 18 tot 36 jaar, moeten de politieke verantwoordelijken meer maatregelen treffen voor dierenrechten. Opvallend is nog dat Walen, in vergelijking met Vlamingen en Brusselaars, meer belang hechten aan de waardigheid van dieren, de bestrijding van dierenleed en een strengere wetgeving daarrond. Verder maakt de rondvraag duidelijk dat 4 op de 10 Belgen het doden van dieren voor medische doeleinden en wetenschappelijk onderzoek problematisch vinden. Bijna evenveel Belgen zijn die mening toegedaan voor vleesproductie, terwijl dieren doden om landbouweconomische redenen voor 46 % ook een probleem vormt. Voor drie kwart Vlamingen moeten (batterij)kooien voor legkippen dan weer verboden worden, in Wallonië is er al een verbod. Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken