Startpagina Aardappelen

Laatste proefrooiing bevestigt lage aardappelopbrengsten

In navolging van ons artikel vorige week over de lage aardappelopbrengsten, vond ondertussen de laatste staalname van het seizoen plaats.

Leestijd : 1 min

Deze bevestigt de trend van wat we eerder al zagen aankomen. De regens hebben hier en daar de opbrengst nog wat verhoogd, maar deze is doorgaans ondermaats.

Fontane

De opbrengst van het ras Fontane wordt door het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en partners in Vlaanderen zo’n 20% lager ingeschat. Voor alle sorteringen, inclusief uitval, wordt gesproken van een eindopbrengst van 42,1 ton/ha. Er zijn grote verschillen tussen percelen qua opbrengst en qua sortering.

Challenger

De bruto-opbrengst (alle sorteringen en uitval) is bij Challenger op gemiddeld 44,7 ton/ha komen te liggen, met een spreiding tussen 32 en 51 ton/ha en één uitschieter van 58 ton/ha. Challenger blijft hiermee een kleine voorsprong op Fontane behouden (+2,6 ton/ha).

Dit is echter niet het geval voor de grofte van de partijen. Door het hogere knolaantal per struik bij Challenger is het logisch dat dit ras een fijnere sortering haalt. De proefrooiingen zijn met een redelijk normale opbrengst gestart, maar door de aanhoudende moeilijke groeiomstandigheden ligt de groeicurve van Challenger een pak lager dan het meerjarige gemiddelde.

Na evenveel groeidagen ligt het meerjarige gemiddelde rond 50 ton/ha. Daar zakken we momenteel bijna 5 ton/ha onder. Toch vallen de huidige opbrengsten ruim een ton hoger uit dan tijdens de seizoenen 2018 en 2020.

PCA-TD

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken