Startpagina Actueel

EU verstrengt regels rond pesticiden in geïmporteerde levensmiddelen

Levensmiddelen en diervoeders die in de Europese Unie geïmporteerd worden, mogen binnenkort nauwelijks nog resten bevatten van 2 soorten neonicotinoïden, een pesticidesoort die erg schadelijk is voor bijen. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

Leestijd : 1 min

Concreet worden de grenswaarden voor resten clothianide en thiamethoxame in levensmiddelen en diervoeders verlaagd tot het laagst meetbare niveau. Van die 2 neonicotinoïden is geweten dat ze erg schadelijk zijn voor bijen. Om die reden is het gebruik van de stoffen in de buitenlucht al sinds 2018 verboden in de EU.

Het verbod komt er op voorstel van de Commissie en kreeg de steun van een gekwalificeerde meerderheid van de Europese lidstaten. De nieuwe regels gaan wellicht begin volgend jaar in.

Belga

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken