Startpagina Pluimvee

Twee nieuwe vogelgriepbesmettingen met hoogpathogene variant

Het FAVV meldde woensdagavond 28 september 2 nieuwe besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1. Een eerste op een hobbyhouderij in Zwevezele en een tweede op een professioneel pluimveebedrijf in Sint-Laureins.

Leestijd : 2 min

Het pluimveebedrijf uit Sint-Laureins bevindt zich in de 3 km-zone van een bedrijf waar vorige week een uitbraak werd vastgesteld. Er is geen indicatie dat de besmettingen met elkaar gelinkt zijn. Vermoedelijk zijn besmette wilde vogels de oorzaak van de uitbraken. Op beide locaties worden alle maatregelen genomen om verdere spreiding van het virus tegen te gaan. Aangezien het virus druk blijft circuleren bij wilde vogels is een strikte toepassing van alle voorzorgsmaatregelen essentieel.

Omdat het in Zwevezele om een houderij met beperkte omvang zonder risicocontacten gaat, worden daar geen zones afgebakend en blijven de maatregelen beperkt tot de site zelf.

Beperkingszones

Rond de nieuwe besmetting in Sint-Laureins zijn beperkingszones ingesteld: een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km. Door deze nieuwe besmetting worden de bestaande zones aangepast, bovendien valt deze uitbreiding samen met de bestaande bewakingszone in Beernem waar ook vorige week een uitbraak werd vastgesteld. De bron van deze besmetting is nog niet duidelijk: het kan gaan om een introductie vanuit wilde vogels of om een spill over van een eerdere haard.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden.

“Aangezien het virus blijft circuleren bij wilde vogels en gezien de toenemende infectiedruk rond de pluimveebedrijven is het uiterst belangrijk om een goede bioveiligheid te blijven toepassen om zo een mogelijke besmetting te vermijden”, meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken