Startpagina Akkerbouw

Neerslag zorgt voor licht gestegen grondwaterstanden

De neerslag van de afgelopen dagen/weken zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De grondwaterstanden zijn wel licht gestegen.

Leestijd : 1 min

De situatie is licht verbeterd ten opzichte van 14 dagen geleden, maar de grondwaterstanden zijn zeker nog niet op een normaal niveau voor deze tijd van het jaar, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De neerslag zal niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. De droogtetoestand blijft dus ernstig. Extra maatregelen worden minstens de komende 2 tot 3 weken niet verwacht.

De Droogtecommissie adviseert het behoud van het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen minstens tot en met 10 oktober. De drinkwatervoorziening blijft gewaarborgd. “Het Maasdebiet, verantwoordelijk voor circa 40  % van de drinkwaterproductie in Vlaanderen, blijft voldoende hoog waardoor de toestand van de drinkwatervoorziening normaal blijft. Ook de verbruikscijfers zijn momenteel zeer laag”, luidt het.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken