Startpagina Bedrijfsnieuws

Groenteproducent HAK stopt tijdelijk productie vanwege hoge energieprijzen

De Nederlandse groentefabrikant HAK legt deze winter 6 weken de productie stil wegens de hoge energieprijzen. Het wecken van de groenten en peulvruchten in glazen potten, om deze producten houdbaar te maken, kost volgens het bedrijf veel energie.

Leestijd : 1 min

Groentefabrikant HAK stelt dat het met de hoge prijzen niet haalbaar is om de hele winter door te produceren. Daarom wordt ‘in de duurste periode van het jaar’, vanaf januari, de productie tijdelijk gestopt.

De leveringszekerheid van de producten komt hierdoor niet in gevaar, klinkt het. “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. Overige producten zoals peulvruchten schuiven we nu door in de planning. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren”, verklaart topman Timo Hoogeboom.

Het bedrijf gaat wel zijn prijzen verder verhogen, ook omdat het glas voor de potten veel duurder is geworden. “De huidige energiekosten zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig 10 keer hoger dan het afgelopen jaar. We proberen slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen, zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen”, aldus Hoogeboom.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken