Startpagina Bieten

Regens beïnvloedden start van suikerbietencampagne

De Tiense Suikerraffinaderij startte op donderdagochtend 29 september haar nieuwste campagne, de 186ste ondertussen.

Leestijd : 2 min

In september gingen de hemelsluizen eindelijk open dit jaar. Dat was zeker welkom om de gronden beter voor te bereiden op het rooien van de suikerbieten. “Toch leidde dit nog niet tot sterk verhoogde tarragehaltes”, zegt directeur Grondstoffen Erwin Boonen van de Tiense Suikerraffinaderij. “Ondanks de regens zien we dat er moeite is gedaan om de bieten in goede omstandigheden te rooien.”

Suiker verdund

“Door die regens zien we dat de rendementen – de kilo-opbrengsten – zijn toegenomen, maar dat het suikergehalte in de biet helaas is afgenomen. De suiker is verdund. Waar de rendementen beter liggen dan verwacht, zit de suikerrijkheid net lager dan verwacht. Momenteel zitten we op 17 à 17,5° Suiker, maar we moeten voorzichtig zijn met deze cijfers. We zitten immers echt in het begin van de campagne en de fabriek draait nog maar enkele dagen”, benadrukt Erwin Boonen.

Energieverbruik

De energiecrisis speelt ook voor de Tiense Suikerraffinaderij, die heel wat gas nodig heeft om suiker uit bieten te halen. Erwin Boonen merkt op dat dit een seizoensgebonden activiteit is en dat de verwerking van de suikerbieten niet uitgesteld kan worden.

Vooralsnog stelt zich geen probleem wat hun gasvoorziening betreft. Ze zetten wel in op besparing. In dit kader zijn er op de vestiging in Wanze nieuwe branders geïnstalleerd die minder energie vergen en die een investering van net geen 3 miljoen vertegenwoordigen.

Op de site in Tienen wordt ondertussen voortgewerkt aan de bouw van een nieuwe extractietoren die na dit seizoen de diffusietrommels moet vervangen. Energiebesparing is niet het enige voordeel van deze investering. Er is immers een aanzienlijke besparing op de CO2-uitstoot en op het waterverbruik.

De suikerbietencampagne in Tienen loopt tot de eerste helft van januari 2023. Verwacht wordt dat er tegen dan 500.000 à 600.000 ton suiker is geproduceerd van lokale suikerbieten. Deze worden voornamelijk opgehaald in een straal van 50 km rond de fabriek in Tienen.

Tim Decoster

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken