Startpagina Bedrijfsnieuws

Vredestein Traxion: al 25 jaar een goede filosofie

Vredestein voerde recent 2 nieuwe banden toe aan de Traxion-lijn. Dit viel tegelijk met de viering dat het 25 jaar geleden is dat de eerste Traxion-band werd voorgesteld.

Leestijd : 3 min

De nieuwe Flotation Optimall en Endurion Trailer zijn aanhangwagenbanden, uitgerust met de modernste techniek en ontworpen met de filosofie van de Traxion-banden.

Gebogen nokken

In 1997 kwam Vredestein op de markt met een nieuwe trekkerband: de Traxion+. De band kenmerkte zich toen, en nu nog steeds, door de gebogen nokken, die ervoor zorgen dat er in het midden van het loopvlak extra rubber in de rijrichting op het wegdek komt. Dat verhoogt het comfort en verlengt de levensduur. Er zat echter meer achter de filosofie van de Traxion.

Comfort op de weg is belangrijk, maar trekkracht in het veld natuurlijk ook. Daarom zijn de nokken zo gevormd dat ze bij de buitenkant van het profiel ongeveer haaks op de rijrichting staan. Dat verhoogt de trekkracht. De nokken lopen niet parallel, maar door de buiging van de nok wordt de ruimte tussen de nokken naar de buitenkant toe steeds groter. Hierdoor lost de band goed. De band houdt zijn trekkracht en er wordt weinig grond meegenomen naar de weg.

De Traxion werd goed ontvangen door de markt en de praktijk is natuurlijk de belangrijkste graadmeter. Er kwamen in de loop der jaren diverse series bij. De serie bestaat nu uit de Traxion 65 (19 maten), de Traxion 70 (25 maten), de Traxion 85 (25 maten), de Traxion XXL (15 maten) en het paradepaardje, de Traxion Optiomall. Deze laatste heeft de VF-technologie, voor extra lage bandenspanning.

Er zijn nu 21 maten en het ligt in de planning om er in de komende jaren nog 10 bij te zetten, tot een maximale hoogte van 230 cm, voor het echt hoge vermogensegment. Er zijn ook Traxion-banden voor oogstmachines, de Traxion Harvest en er zijn banden voor verreikers en kleine wielladers, de Traxion Versa en Traxion Versa Green.

De Vredestein Flotation Optimall is een band bestemd voor mesttanks, opraapwagens,  silagewagens en grootpakpersen.
De Vredestein Flotation Optimall is een band bestemd voor mesttanks, opraapwagens, silagewagens en grootpakpersen. - Foto: AJB

Flotation Optimall

Vredestein stelde een nieuwe trailerband voor: De Flotation Optimall. Deze heeft de Traxion-filosofie – dat wil zeggen: veel rubber in het midden en niet parallelle nokken en de nokken aan de buitenkant van het profiel haaks op de rijrichting. Daarnaast heeft de band ook de VF-technologie.

De voordelen daarvan maakte Vredestein treffend duidelijk met 2 identieke trekkers met drijfmesttank. Beide trekkers hadden dezelfde bandenspanning. Eén tank stond op de ‘oude’ Flotation Trac radiale trailerband. De andere combinatie stond op de nieuwe Flotation Optimall, beide in de maat 750/60R30.5. De tank woog 27 ton en dat betekent per wiel een last van 6 ton. De Flotation Trac moet daarbij op een spanning van 1,6 bar, terwijl voor de nieuwe Flotation Optimall 1,3 bar volstaat. Dat heeft gevolgen. De voetafdruk van de nieuwe band is 13 procent langer, 96 om 85 cm. De Flotation Trac trok een spoor van 112 mm diep op een droge en losse zandbaan, terwijl de Flotation Optimall maar 100 mm inspoorde, een verschil van 12%. Dat heeft ook weer gevolgen voor de benodigde trekkracht. De trekker met de tank op de Flotation Optimall legde 60 meter af, terwijl de combinatie met Flotation Trac, in dezelfde tijd en met dezelfde snelheid, niet verder kwam dan 56,5 m. Daar lag de slip dus veel hoger.

De nieuwe Flotation Optimall is vanaf het voorjaar van 2023 leverbaar en zal dan beschikbaar zijn in 7 verschillende maten, in breedtes van 600, 710, 750 en 800 mm en voor velgmaten van 22.5, 26.5 en 30.5 inch. Behalve voor mesttanks is de band ook bedoeld voor opraap- en silagewagens, grootpakpersen en overlaadwagens.

De Vredestein Endurion Trailer is speciaal ontwikkeld voor het gebruik onder  gronddumpers.
De Vredestein Endurion Trailer is speciaal ontwikkeld voor het gebruik onder gronddumpers. - Foto: AJB

Endurion Trailer

Daarnaast introduceerde Vredestein een aanhangwagenband voor het grondverzet, de Endurion Trailer. Een robuuste band, met ook de Traxion- eigenschappen van veel rubber in het midden van het loopvlak in de rijrichting op de weg, voor een goed rijcomfort en lange levensduur. Verder zijn er de niet parallelle nokken, voor een goede reiniging en het bijna haaks op de rijrichting staande profiel op de uiteinden van het loopvlak. De band heeft een versterkt karkas met staalgordel. Dit verkleint de kans op indringing door scherpe voorwerpen. De speciale rubbersamenstelling van het loopvlak geeft de band een lange levensduur.

De band is vanaf begin volgend jaar leverbaar in de maten 560/60R22.5, 600/55R26.5, 650/55R26.5 en 600/60R30.5.

Arend Jan Blomsma

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken