Startpagina Pluimvee

Weer landelijke ophokplicht van pluimvee in Nederland

Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders.

Leestijd : 2 min

"Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is", schrijft Adema aan het parlement.

De afgelopen 2 maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in verschillende regio's meerdere uitbraken geweest.

Niet verdwenen

Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels in meerdere Nederlandse regio's. "Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren", schrijft de nieuwe landbouwminister Adema. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten "uitzonderlijk veel" vogels besmet, zei de regering eerder.

Ophokplicht al verlengd

Daarom gold sinds oktober vorig jaar een landelijke ophokplicht, die steeds verlengd werd. Eind juni kondigde de regering aan dat bedrijven hun pluimvee in sommige regio's niet meer binnen hoefden te houden. Maar het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus is de laatste weken groter geworden, ook in regio's waar al een ophokplicht gold.

Kans op nieuwe virusvarianten

Bijkomend risico is de trek van wilde vogels, die deze maand op gang is gekomen en waarbij de trekvogels mogelijk nieuwe virusvarianten meenemen. Dit alles heeft Adema doen besluiten tot het weer instellen van een landelijke ophokplicht, die ook geldt voor bedrijven met vrije-uitloopkippen. De minister beseft dat de maatregel "weer een extra tegenvaller is" voor de pluimveehouders, maar zegt dat er gezien het hoge aantal besmettingen geen ontkomen aan is.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken