Startpagina Aardappelen

Kiemlustige aardappelen gemeld

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) laat weten dat er veel meldingen zijn van snelle kieming na het inschuren van aardappelen.

Leestijd : 1 min

Het PCA meent dat dit een gevolg is van de droge en warme zomer. De aardappelen hebben hierdoor veel stress ondervonden en een grotere kiemlust is daar niet vreemd aan. Bijkomend konden er maar weinig kiemremmende middelen (maleïnehydrazide) in het veld ingezet worden en/of was de werking ervan onvoldoende. De huidige situatie doet ons terugdenken aan die van in 2020.

Als advies geeft het PCA aan om nagenoeg iedere dag de aardappelen in opslag te controleren op beginnende kieming. Zorg ervoor dat je nu een kiemremmingsstrategie hebt!

Belangrijk is om de actieve stoffen of handelsmiddelen die ter beschikking zijn goed te kennen. Sommigen branden kiemen af (muntolie, sinaasappelolie), anderen (1,4-Dimethylnaftaleen) voorkomen kieming.

De kiemremmers moeten via foggen worden toegepast en de aardappelen dienen droog te zijn. Ook dat laatste kan nu, kort na het inschuren, een heikel punt zijn.

Eens een partij aardappelen in opslag wakker is, is het moeilijk om het kiemproces terug te stoppen. Preventief ingrijpen is dus nog de boodschap.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken