Startpagina Aardappelen

Deze week een flauwe marktstemming voor Fontane en Challenger

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 14 oktober 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton.

Leestijd : 2 min

De marktstemming voor Fontane is flauw met een aanbod dat groter is dan de vraag, evenwicht.

Voor Challenger is de Belgapomprijs 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming voor Challenger is flauw. Het aanbod is groter dan de vraag.

Voor Innovator bedraagt de Belgapomprijs 260 euro/ton (zonder BTW). Met BTW is dit 275,60 euro/ton. Voor deze variëteit is er sprake van een vaste markt met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor het ras Markies is er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken