Startpagina Veeteelt

Ik keur het stikstofakkoord niet goed, als de rode lijst niet aangepast wordt, aldus Rutten

Gwendolyn Rutten (Open VLD) gaf afgelopen weekend een interview aan ‘De Zondag’, editie 16 oktober 2022. Hierin had ze het onder meer over het stiksofdossier. Dat zal ze niet goedkeuren, als de rode lijst niet wordt aangepast, gaf ze krachtdadig te kennen.

Leestijd : 2 min

Nu is Gwendolyn Rutten burgemeester van de stad Aarschot en volksvertegenwoordiger nadat ze eerder partijvoorzitter was. Afgelopen voorjaar kwam ze bij ons terug in beeld, nadat ze haar tanden in het stikstofdossier had gezet.

Geprikkeld

Geogafisch gezien is de regio van de ‘Abdij van Averbode’ haar streek. Dit wekte haar aandacht en was de aanzet om zich in het dossier te verdiepen, geeft ze aan in De Zondag. Hoe dieper ze in het stikstofdossier groef, hoe meer fouten ze naar boven zag komen, legt ze verder uit. “Een overheid moet soms moeilijke beslissingen nemen in het algemeen belang. Maar deze moeten altijd onderbouwd zijn en rechtszekerheid bieden. In het stikstofdossier is dat niet het geval. De abdij van Averbode is maar één voorbeeld.”

Heikel punt

Rutten erkent dat de stikstofuitstoot naar beneden moet, én dat de landbouw inspanningen zal moeten leveren. Het politiek akkoord omtrent het stikstofdossier noemt ze dan ook verdedigbaar in het interview met ‘De Zondag’. Voor haar is het een heikel punt dat 41 ‘rode’ bedrijven de deuren moeten sluiten tegen 2025.

Na haar onderzoekswerk komt ze tot de vaststelling dat heel wat bedrijven niet wisten dat ze zo een zware stikstofbelasting hadden én dus in overtreding zijn. Dit kan ze als parlementlid niet laten passeren geeft ze aan. Nog bemerkt ze dat de overheid in dit dossier zich profileert als een onbetrouwbare partner.

Uitzuiveren

In het bewuste interview geeft Rutten aan dat de rode lijst uitgezuiverd moet worden. “Geef hen een nieuwe kans alvorens tot sluiting over te gaan!” Als dat niet gebeurt, zal ze het stikstofakkoord niet goedkeuren. Daar is ze duidelijk in. Ze verduidelijkt verder dat het stikstofakkoord een politiek kader is dat vertaald moet worden naar een decreet. Daar heeft het parlement de eindbeslissing in.

Over de aanpak van minister Zuhal Demir (NVA) liet ze in het interview in De Zondag haar nog ontvallen dat ze het moedig vindt dat ze het ‘satus-quo’ durft doorbreken en dat ze tegen heilige huisjes durft trappen. Wel vindt ze het niet moedig dat ze vaak de controverse opzoekt. Gwendolyn Rutten voelt zich niet geroepen om de Boerenbond te verdedigen. Maar ze geeft wel aan dat de hun leden mensen zijn. “Het gaat over hen.”

Tim Decoster

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken