Startpagina Paarden

FEI Nations Cup jumping: Wat zijn we goed. Op naar nog beter!

Team Belgium zegevierde op 2 oktober in de finale van de Longines FEI Nations Cup 2022 in Barcelona. Maar er is meer! Het ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs is binnen. Kortom, wat zijn we goed!

Leestijd : 2 min

Acht teams kwamen aan de start in Barcelona voor de finale van de FEI Nations Cup. België was er onklopbaar! Met dank aan Koen Vereecke/ Kasanova de la Pomme (BWP- v. Bamako de Muze), Grégory Wathelet met Iron Man van de Padenborre (BWP – v. Darco), Gilles Thomas met Calleryamana (Holstein – v. Casall ASK) en Jérôme Guéry, met vaste waarde Quel Homme de Hus (Holstein – v. Quidam de Revel).

Barcelona here we come!

Het was niet de eerste keer dat de Belgen in Barcelona wonnen. Onze ruiters schitterden er eerder in de Nations Cup van 2015 en ook in 2018. Ondertussen zijn ze bijna kind aan huis in de Real Club de Polo van Barcelona. Dit jaar stond er echter een Olympisch ticket op het spel en dat wilden onze jumpingruiters nu écht wel op de kop tikken. Het werd een strijd om podiumplaatsen tussen Zwitserland, Frankrijk en België. Onze ruiters waren gewoonweg niet te kloppen en profileerden zich als beste van de 8 teams die zich geplaatst hadden voor deze FEI Nations Cup Finale.

Onvergetelijke finale

Grégory Wathelet en Iron Man kregen een balk. Koen Vereecke en Kasanova de la Pomme, net als nieuwkomer Gilles Thomas en Calleryama, vormden een foutloze galerij voor ons land. De druk lag ten slotte op Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus als laatste starters voor België. De ervaren en perfect op elkaar ingespeelde combinatie klaarde de klus met verve en brio. Het was de allereerste wedstrijd van de 24-jarige Gilles Thomas op dit niveau, terwijl de overige ruiters toch wel de nodige kilometers in de benen hadden. Alhoewel… eerder deze zomer zegevierde de ruiter in de Grote Prijs van Hickstead (GBR) en boekte hij mooie resultaten in Spruce Meadows (CAN). Met slechts 24 jaar op de teller, kan Gilles Thomas reeds terugblikken op een schitterende carrière als Junior en Young Rider. Frankrijk pakte de tweede plaats van het podium, Zwitserland werd derde.

Twee BWP’ers

bij de winnaars

Team Belgium kon rekenen op 2 ervaren BWP-paarden: Kasanova de la Pomme, gefokt bij Geert Baertsoen en Geertrui Kelderman (Haras de la Pomme – Normandië), en Iron Man van de Padenborre, gefokt bij André Leemans.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken