Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe frietfabriek Aviko moet 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten per week produceren

Aardappelbedrijf Aviko, onderdeel van Royal Cosun, heeft 20 oktober een gloednieuwe frietfabriek geopend in Poperinge. De fabriek moet wekelijks 220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten produceren. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de stijgende vraag naar aardappelproducten.

Leestijd : 2 min

De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4 %. Het bedrijf wil zich daarom versterken in België en doet dat met een nieuwe frietfabriek in Poperinge. Aviko heeft naar eigen zeggen voor de regio gekozen omwille van de centrale ligging, de knowhow in de regio en de kennis en toewijding van Belgische medewerkers. Bovendien ligt de nieuwe site op een steenworp van de Franse grens. Van de 190 werknemers dragen dan ook 35 tot 40 procent de Franse nationaliteit.

Aviko zorgde ook voor een duurzame frietproductie. Zo gaat er niets van de aardappelen verloren. Alle overgebleven schillen worden opgehaald om er veevoeder van te maken. De vloeistof met zetmeel die vrijkomt bij het snijden van de aardappelen wordt dan weer gerecupereerd om te gebruiken bij de productie van behanglijm of papier. Verder worden aardappelen gebruikt die in de directe omgeving van de fabriek worden gekweekt. “Bij Aviko zijn we blij dat we oplossingen hebben om de schillen en de zetmeelvloeistof te recycleren. Toch blijven we intens onderzoeken hoe het nog beter kan. We zoeken alternatieven om in de toekomst de restanten van een aardappel naar een hogere toegevoegde waarde te kunnen tillen, in bijvoorbeeld de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager van de site in Poperinge.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Arvesta start bouw nieuwe eiwitinstallatie in Mettet

Bedrijfsnieuws Full service provider voor boer en tuinder Arvesta kondigt de bouwstart van een ultramoderne eiwitinstallatie in de voormalige zadenfabriek van Mettet (provincie Namen) aan. De installatie zal de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten, zowel voor dierlijke als voor humane consumptie, mogelijk maken.
Meer artikelen bekijken