Startpagina Actueel

B-WaterSmart zet in op slimme wateroplossingen

In Mechelen werden op 23 oktober de buurtbewoners van de Bankstraat geïnformeerd over de bouw van een nieuw bufferbekken begin volgend jaar. Dit bufferbekken is een slimme oplossing om het overschot aan water nuttig in te zetten op landbouwpercelen.

Leestijd : 3 min

De droogte van afgelopen zomer heeft nogmaals bewezen dat water zo efficiënt en zo slim mogelijk ingezet moet worden. Omdat het zo kostbaar geworden is, mogen we het niet zomaar laten wegvloeien. En net dat is wat er gebeurd in vele steden. Zo ook in de Stad Mechelen.

Slimme landbouwoplossingen

De eerste onderzoekslijn wordt in de regio Mechelen uitgewerkt waar Stad Mechelen, samen met Aquafin, VITO en het Proefstation voor de Groententeelt zal onderzoeken hoe regenwater uit een gescheiden rioleringsstelsel optimaal kan dienen voor land- en tuinbouw. “Hierbij zal een bufferbekken slim worden aangestuurd. Daarna wordt het water behandeld zodat het klaar is voor infiltratie of irrigatie op de nabije percelen,” zegt Joris De Nies van het Proefstation voor de Groenteteelt. “Deze aansturing zorgt ervoor zodat enerzijds overstromingen kunnen voorkomen worden en anderzijds het water optimaal gebruikt wordt.”

“Slimme landbouwoplossingen zijn niet alleen waardevol voor grootschalige landbouwbedrijven, maar ook voor de korte keten landbouwers, dicht bij de stedelijke omgeving. Met B-WaterSmart zorgt Mechelen er zo voor dat hemelwater beschikbaar blijft voor landbouw. Dit concept past perfect binnen de visie van het hemelwaterplan en ondersteunt zo rechtstreeks de lokale voedselstrategie.” verklaart Mechels schepen van Landbouw Koen Anciaux.

Slimmer omgaan met water

Werken aan een beter waterbeheer is de motor om Mechelen toekomstbestendig te maken. Ruimte geven aan water via onthardingen en wadi’s – een met grind en zand gevulde greppel – biedt kansen om de stad te vergroenen en beschermt ons tegen uitdroging. Dit is ook noodzakelijk om waardevolle wetlands nat te houden.

Slimme waterbuffering, bijvoorbeeld in bufferbekkens, kan de nood aan water in tijden van droogte opvangen en beschermt ons tegen overstromingen bij zware regenval. Zo stelt het bufferbekken in de Bankstraat de omgeving in staat om een teveel aan water de capteren, te bufferen en het in tijden van droogte te infiltreren in nabijgelegen landbouwpercelen. Het zijn nieuwe manieren en slimme manieren van omgaan met water. Een manier waarop burgers, besturen, landbouwers en onderzoekers nauw samenwerken en op zoek gaan naar innovatieve oplossingen. Dat is ook de sterkte van het project B-WaterSmart. Verschillende actoren rond een tafel brengen om de weg van water in kaart te brengen zodat bestaande waterproblemen van vandaag de oplossing kunnen zijn van morgen.

Sociaal verantwoord project

Niet enkel worden de omwonenden nauw betrokken bij elke stap van het project om een beter inzicht te krijgen in de waterstromen van de omgeving. Voor de gelegenheid worden de groenten van het testveld grotendeels ter beschikking gesteld van een organisatie die er tijdens de wintermaanden graag mee aan de slag gaat: t’ASS soep van Jec De Krone. “Jec De Krone (voluit Job-ErvaringsCentrum De Krone) is sinds mei 2014 een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring kunnen komen opdoen.

Proefstation voor groenteteelt

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken