Startpagina Melkvee

Milcobel bleef in december bovenaan in Europa

Afgelopen december gingen de Europese melkprijzen gemiddeld 1,23 euro per 100l. omhoog. De Belgische referentie Milcobel steeg met 2,5 euro per 100l. Dat blijkt uit de Europese LTO-melkprijsvergelijking.

Leestijd : 2 min

Ten opzichte van december 2015 ligt de gemiddelde melkprijs €2,91 ofwel 10,0% hoger. Milcobel behoort voor december met een prijs van 36,02 euro/100 kg standaardmelk nog altijd tot de Europese top. Enkel Granolo (36,35€/100 kg, Noord-Italië) en FrieslandCampina (36,39€/100 kg, Nederland), doen het van de 16 betrokken landen nog beter.

FrieslandCampina miskijkt zich

Bij FrieslandCampina moet wel de opmerking gemaakt worden dat deze in december met 4,4 euro steeg, maar in januari met 3 euro daalde. De verklaring voor die vreemde bokkensprongen ziet LTO Milkprices.nl in het feit dat de Nederlandse coöperatie zijn uitbetaalde melkprijzen baseert op de melkprijzen van omliggende melkerijen, waaronder ook Milcobel, en zich bij het inschatten van die melkprijzen wat vergist heeft.

Zuivelmarkt iets onder druk

Tot eind december vorig jaar was er sprake van een vaste markt met een positieve ondertoon. Met name de prijzen van vet gerelateerde zuivelproducten als boter en vol melkpoeder maakten een flinke prijssprong en bereikten een hoog niveau.

Sinds het begin van 2017 is de zuivelmarkt wat meer onder druk komen te staan. De botermarkt is als gevolg van de beperkte vraag zwakker, waardoor de prijzen langzaam naar beneden gaan. Echter de boterprijzen liggen nog steeds op een hoog niveau.

Ook de noteringen van vol en mager melkpoeder staan onder druk, ondanks het feit dat Europa met de prijzen redelijk competitief is op de wereldmarkt. Dit is voornamelijk het gevolg van achterblijvende vraag op zowel de Europese markt als op de wereldmarkt. Daarnaast speelt bij mager melkpoeder het vrijkomen van voorraden uit de particuliere opslag een rol, aldus de analyse van LTO milkprices.nl.

Lees ook in Melkvee

Methaanemissie verminderen via pensvertering

Melkvee Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 sectororganisaties zich om de enterische methaanemissies sterk te verminderen. Hoever staan we en wat zijn de mogelijkheden? In dit eerste artikel belichten we de aanpak via veevoeding.
Meer artikelen bekijken