Startpagina Melkvee

Nieuwe brochure helpt melkveehouders zuivelproducten verkopen

Een melkveehouder die hoevemelk verwerkt en zelf de zuivelproducten wil verkopen, heeft daarvoor heel wat kennis en vaardigheden nodig. Steunpunt Korte Keten bracht ervaren hoevezuivelaars samen in een lerend netwerk om hun expertise te bundelen. Dit resulteerde in een handige brochure vol tips en tricks, waar nieuwe collega’s hun voordeel mee kunnen doen.

Leestijd : 2 min

Op 24 oktober kregen de eerste hoevezuivelaars de kersverse brochure overhandigd in het bijzijn van Antwerps gedeputeerde voor Landbouw, Kathleen Helsen. Deze publicatie kwam er met steun van de provincie Antwerpen. Caroline Vermeiren van de IJshoeve in Bevel kon er getuigen hoezeer het lerend netwerk haar heeft geholpen en blijft helpen bij het runnen en verder uitbouwen van haar bedrijf.

Ann Detelder, manager Steunpunt Korte Keten: “Het is belangrijk dat melkveehouders leren hoe ze doordacht kunnen investeren in hoevezuivel. Samen met RURANT, SBB, Innovatiesteunpunt en ILVO creëerden we een lerend expertennetwerk. Dit leidde tot heel interessante inzichten, bruikbaar voor beginnende melkveehouders.”

De uitdagingen zijn vandaag te groot om niet op een doordachte manier te handelen of te beslissen. Veel aandacht ging dan ook naar de financiële kant van de zaak. “Melkveehouders mogen zeker niet over één nacht ijs gaan. Ze moeten een duidelijk zicht krijgen op de investeringsnood, op de financieringsmogelijkheden en de investeringen die echt noodzakelijk zijn voor de activiteit die zij voor ogen hebben.”

Dankzij een landbouwsubsidie van provincie Antwerpen kunnen ervaren ondernemers hun kennis nu in een nieuwe handige brochure delen met startende collega’s. “Zo kunnen we vermijden dat ze beginnersfouten maken. In deze tijd telt immers elke euro,” stelt gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen.

De inzichten uit het lerend netwerk helpen de adviseurs van Steunpunt Korte Keten om startende hoevezuivelaars nog beter te begeleiden.

Steunpunt Korte Keten

Lees ook in Melkvee

Melkveehouders van de CR, APLI en EMB eisen een Franse melkprijs boven 500 euro/1.000 l

Economie Tijdens de Internationale Landbouwbeurs in Parijs in maart 2022 eisten de Coordination Rurale (CR) en de Association des producteurs de lait indépendants (APLI), die beide EMB-leden zijn, een melkprijs van 500 euro per 1.000 l. Die was gebaseerd op een productie kostenberekening voor Franse producenten, uitgevoerd door de Farm Economics and Rural Studies Office . Deze prijs werd begin 2023 bereikt.
Meer artikelen bekijken