Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld bij commercieel bedrijf in Hoogstraten

Op zondag 23 oktober 2023 stelde het FAVV een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N1-virus vast op een pluimveebedrijf in Hoogstraten (provincie Antwerpen). De bron is vermoedelijk insleep vanuit wilde vogels. Alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen, worden genomen. De 3 km- en 10 km-zone die ronde deze nieuwe haard worden afgebakend, vallen gedeeltelijk in Nederland.

Leestijd : 1 min

Het gebied rond dit pluimveebedrijf heeft een hoge pluimveedensiteit. De bedrijven gelegen in deze zones zullen sowieso strenge bioveiligheidsmaatregelen volgen, maar het blijft uiterst belangrijk voor elke pluimveehouder om dit te blijven doen, gezien de hoge graad van besmettingsgevaar. Hou de symptomen bij je dieren nauw in de gaten, check de maatregelen op je bedrijf en scherp ze aan indien nodig.

De zones Beernem en Bocholt zijn afgelopen weekend opgeheven. Sinds 23 oktober werd de 3 km-zone in Sint-Laureins volledig omgezet in bewakingszone. Vandaag, dinsdag 25 oktober, gebeurt dat ook met de 3 km-zone van Wingene.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden .

Infectiedruk daalt niet

De infectiedruk bij wilde vogels blijft hoog. Zo zijn er in de afgelopen week besmettingen vastgesteld in Oudenaarde, Rochefort, Clavier, Brugge, Roeselare, Veldegem, Kapellen, Lanaken en Heers. Het blijft dus belangrijk om de afschermplicht en alle mogelijke bioveiligheidsmaatregelen uiterst nauwgezet toe te passen om onze pluimveestapel te beschermen tegen dit hardnekkige vogelgriepvirus.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken