Startpagina Aardappelen

PCA adviseert aardappelen te controleren op kieming

Via de nieuwsbrief van PCA waarschuwt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) dat de kans op kieming groot is. Controleer daarom je aardappelen! Daarnaast wordt geadviseerd om drogend te ventileren van zodra dat mogelijk is.

Leestijd : 1 min

Door de hogere temperaturen van de laatste tijd, geeft PCA het advies alert te zijn voor de aardappelen in bewaring. “Zelfs ‘s nachts blijven de temperaturen boven 13 °C, wat het onmogelijk maakt om aardappelen met buitenlucht te koelen. De meeste loodsen liggen vol en hebben een producttemperatuur tussen 13 en 15°C. Niettegenstaande de aardappelen relatief droog binnen kwamen, was/is verdere droging aangewezen”, klinkt het. Van zodra de temperaturen onder 11°C duiken, is het mogelijk én aangewezen drogend te ventileren.

Opletten voor kieming

Omdat heel wat partijen geen maleïnehydrazide op het veld kregen, steekt ook de kieming de kop op! Wees alert en durf uw aardappelen te controleren. Controleer zowel de bovenste laag (condenslaag) als dieper in de aardappelen.

Wanneer er op 20 tot 30% van de knollen witte puntjes (maximaal 3 mm) zichtbaar zijn, moet er gestart worden met middelen zoals Argos of Biox-M. Kies je voor de preventieve aanpak van 1,4Sight dan mag je de eerste kieming niet afwachten. Wie kiest voor Restrain, moet kunnen wachten tot de meeste activiteit uit de knollen is.

Meer gedetailleerde informatie vindt u op de site van PCA.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs stijgt opnieuw

Aardappelen Na een stijging vorige week, stijgt de Belgapom prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger deze week opnieuw. Ditmaal van 450 naar 500 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken