Startpagina Pluimvee

Tweede besmetting met vogelgriep in Hoogstraten

Het Voedselagentschap meldde op 28 oktober dat er opnieuw vogelgriep van het type H5 werd vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Hoogstraten. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig waren geruimd.

Leestijd : 1 min

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Deze liggen deels in Nederland en overlappen bijna volledig met de zones die reeds werden afgebakend na de vaststelling van een eerdere besmetting in dezelfde gemeente op 24 oktober. Er zijn op dit moment geen indicaties dat de 2 besmettingen met elkaar gelinkt kunnen worden.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels is sinds half september zeer hoog. Daardoor is het risico groot dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, door contact met wilde vogels. Het FAVV verwacht een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

Meer info op www.favv.be.

AV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken