Startpagina Granen

Graanexport opnieuw onmogelijk geworden, bevestigt Kiev

De uitvoer van graan uit de Oekraïense havens is opnieuw "onmogelijk" geworden na de Russische opschorting van het akkoord. Dat heeft de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov bevestigd. De inspectie van schepen die al in Istanboel aangemeerd zijn, gaan gewoon voort.

Leestijd : 3 min

Volgens Koebrakov had een schip met 40 ton graan aan boord zondag, 30 oktober, moeten vertrekken naar Ethiopië. "Maar als gevolg van de blokkade van de graancorridor door Rusland is de export niet mogelijk", zo tweette de minister.

Rusland schortte zaterdag zijn deelname aan het akkoord over de export van Oekraïens graan op als reactie op de aanval met drones die gericht zou zijn geweest tegen Russische schepen in de Krim.

Drones uit zee gevist

Zondag stelde het ministerie van Defensie in Moskou dat de drones over de graancorridor zijn gevlogen. Het leger viste naar eigen zeggen brokstukken van drones uit zee en stelde vast dat sommige "in Canada geproduceerde navigatiemodules" hadden.

Eén drone zou volgens Moskou gelanceerd kunnen geweest zijn "vanop een civiel schip dat door Kiev of zijn westerse meesters werd gecharterd voor de export van landbouwproducten vanuit de Oekraïense havens".

Graandeal

De graandeal tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties kwam na lange onderhandelingen in juli tot stand. Het was de bedoeling dat miljoenen ton graan, dat door de Russische oorlog geblokkeerd zat in Oekraïense havens, kon worden geëxporteerd om zo de tekorten op de wereldmarkt weg te werken.

Inspecties blijven doorgaan

Het was de bedoeling dat de inspectie van de cargoschepen met graan aan boord in Istanboel gewoon doorgaat, dat meldde het Turkse ministerie van Defensie. "Het Russisch personeel dat in het gezamenlijk coördinatiecentrum in Istanboel werkt, is daar nog steeds aanwezig. En gedurende die periode zal geen enkel schip Oekraïne verlaten."

Het centrum telde deze week meer dan 170 schepen die voor de kust van Istanboel op controle wachten. Sommige daarvan liggen daar al 12 dagen. Dankzij de graandeal kon volgens Ankara 9,3 miljoen ton graan worden uitgevoerd vanuit de Oekraïense havens.

Rusland schort deelname aan inspectie op

"De delegatie van de Russische Federatie heeft te kennen gegeven dat ze haar deelname aan de uitvoering van de activiteiten (van het JCC), inclusief inspecties, voor onbepaalde tijd opschort", aldus het coördinatiecentrum, dat toezicht houdt op de Oekraïense graanexportovereenkomst, in een verklaring. Dat doen ze als reactie op de aanval met drones die gericht zou zijn geweest tegen Russische schepen in de Krim.

Het JCC, waarin zowel vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en Turkije als van de VN zetelen, bevestigde dat er zondag 11 schepen werden geïnspecteerd.

"Om het initiatief verder uit te voeren is voorgesteld dat de Turkse en de VN-delegatie 31 oktober 10 inspectieteams ter beschikking stellen om 40 uitgaande schepen te inspecteren. Het inspectieplan werd door de Oekraïense delegatie aanvaard. De delegatie van de Russische Federatie is op de hoogte gebracht", aldus het JCC, dat er nog aan toevoegt dat er momenteel 112 vrachtschepen voor de kust van Istanboel liggen in afwachting van een inspectie.

Twee schepen vertrokken

Twaalf vrachtschepen verlaten vandaag de Oekraïense haven. Vier andere schepen, waarvan intussen al een schip is vertrokken onder Turkse vlag, moeten richting Oekraïne varen. Dat meldt het Joint Coordination Centre (JCC), het gemeenschappelijk coördinatiecentrum dat toezicht houdt op de Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee.

Twee schepen, het Palaus schip Admiral de Ribas en het Hongkongs schip Mount Baker, verlieten tussen 5.30 uur en 6.30 uur (GMT) de haven van Chornomorsk, nabij de stad Odessa. Tegelijk verliet het Turks vrachtschip Ocean Legend de haven van Istanboel om via de zeestraat Bosporus de humanitaire graancorridor binnen te varen, richting Oekraïne.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken