Startpagina Actueel

Boerenbond en ABS: “Werktekst is geen basis voor nieuw Mestactieplan”

Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Groene Kring en Jong ABS sturen een gezamenlijke brief aan de Vlaamse regering waarin ze te kennen geven dat de recente werktekst MAP7 – omwille van verschillende redenen – geen basis kan zijn voor verder overleg over een nieuw Mestactieplan (MAP7).

Leestijd : 2 min

De 4 landbouworganisaties pleiten bij minister-president Jan Jambon, viceminister-presidenten Crevits, Somers en Weyts, de Vlaamse Landmaatschappij en de ministers Demir en Brouns voor overleg met de Vlaamse minister van Omgeving om op basis daarvan constructief verder te werken aan haalbare oplossingen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder verbeteren.

Deze gezamenlijke brief vindt u hieronder:

Wij willen u meedelen dat deze tekst voor ons geen basis kan zijn voor verder overleg over een nieuw Mestactieplan. Elke socio-economische impactanalyse ontbreekt, hoewel we vandaag met zekerheid kunnen zeggen dat de gevolgen van dit plan enorm zullen zijn.

Het heeft een zware impact op de plantaardige en dierlijke productie, het inkomen van onze land- en tuinbouwers en de leefbaarheid van de ganse sector.

Bovendien zal dit plan ook een zeer zware impact hebben op de voedselproductie en op de verwerkende sector in Vlaanderen.

Intussen hebben wij in de pers vernomen dat de minister in overleg wil gaan met de landbouworganisaties. Wij willen deze uitgestoken hand aannemen en kijken uit naar een gestructureerd overleg op basis van praktijkkennis en relevante expertise.

Dit gebeurt volgens ons best via een overlegplatform, waar alle belanghebbenden samen rond de tafel zitten: de landbouworganisaties, wetenschappers met bewezen technische expertise over bodem en bemesting en de landbouw- en omgevingsadministraties.

Dit overleg moet starten met de evaluatie van de huidige maatregelen van MAP6.

Op basis daarvan kunnen we constructief verder werken aan haalbare oplossingen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder verbeteren.

Boerenbond/ABS

Lees ook in Actueel

Grote Modder op de Weg-borden zijn efficiënter

Akkerbouw Vorig jaar introduceerden de leverancier en de provincie West-Vlaanderen Modder op de Weg-borden die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke borden en dat blijkt een goede zet. Gemeentebesturen en landbouwers merken dat die grote borden efficiënter zijn in het waarschuwen van de andere weggebruikers.
Meer artikelen bekijken