Startpagina Economie

Graandeal blijft de marktprijzen beïnvloeden

Het is duidelijk: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne blijft een grote impact hebben op de graanprijzen en op de bevoorrading van heel wat regio’s.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overloopt met ons de voedermarkten in de periode van 24 oktober tot 6 november (weken 43-44).

Koolzaadmarkt is volatiel

De prijs van koolzaad was behoorlijk stijgend en is over de drempel van 650 euro gegaan. “De rust in de markt, waarover men voordien nog sprak, heeft terug plaats gemaakt voor hogere volatiliteit en mogelijk hogere prijzen. De vrees voor lagere prijzen door onder andere de recessie heeft plaats gemaakt voor de vrees voor hogere prijzen, omdat het aanbod onzeker en mogelijk wat minder is dan recent aangegeven”, geeft Raf Beyers de teneur op de koolzaadmarkt weer.

“De oogst vanuit Canada is neerwaarts bijgesteld en de onzekerheid over wat de EU-landen kunnen kopen vanuit Oekraïne blijft. Verwacht wordt dat de prijzen de komende week nog zullen stijgen en heel volatiel zijn. De verklaring: onzekerheid op de markt doet kopers panikeren. Heel veel hangt af van de verlenging van de graandeal in de Zwarte Zee. Als er geen deal komt met Rusland, zit er geen daling in. Het aanbod van koolzaad wereldwijd is te krap om voor rust te zorgen. Ook de recent terug gestegen prijzen voor palmolie en zonnebloemolie helpen de koolzaadprijs omhoog gaan.”

Soja-oogst vlot goed

De soja-oogst in de Verenigde Staten (VS) blijft goed vooruitgaan. Het gewas kende een gemiddeld latere uitzaai door het natte voorjaar. Beyers: “De neerwaartse druk op de prijs blijft door de hoge verwachtingen vanuit Brazilië. Futureprijzen (termijncontracten) zijn namelijk afhankelijk van verwachtingen!”

De soja-oogst in de Verenigde Staten (VS) blijft goed vooruitgaan.
De soja-oogst in de Verenigde Staten (VS) blijft goed vooruitgaan. - Foto: Belga

Het goede weer in de VS is positief voor de oogst, anderzijds blijft daardoor het probleem van de lage waterstanden in de Mississippi aanhouden. Samen met de problemen in de Zwarte Zee heeft dat ervoor gezorgd dat het niveau van 14 dollar is doorbroken. De export naar China ligt boven de (lage) verwachting die er was door de Covid-19 lockdown zero-policy. Door de verwachting van een goede oogst in Brazilië wordt niet direct een prijsexplosie verwacht.

Te hoge maïsprijzen

De futureprijzen bewegen zijdelings tot licht dalend. Terwijl de vraag naar soja vanuit China groot was, is die voor maïs eerder laag. “Analisten besluiten dat dit komt door de te hoge prijs”, stelt Raf Beyers. “De prijs blijft wel ondersteund door de lage productie in de VS en Europa. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft hoe dan ook een zeer onzekere situatie. Hierdoor is het heel moeilijk om in te schatten welke richting de markt kan uitgaan.”

De graanmarkt is bij het begin van week 44 fors hoger geopend door het nieuws dat de Russen niet meer meewerken aan de graandeal. De prijs ging de dagen nadien, toen de deal terug op de rails werd gezet, een stuk naar beneden, maar de Matif-slotprijs (Matif = Marché à Terme International de France) voor het maart 2023-contract bleef wel boven de limiet van 334 euro.

Ook het moeilijke verloop van de oogst in Oekraïne ondersteunt de maïsprijs. Ondanks het fundamenteel lage aanbod schiet de prijs niet echt de hoogte in, wellicht door het nieuws van de zwakke exportcijfers vanuit de VS.

Vraaguitval voor tarwe

Voor tarwe wordt steeds meer verwezen naar vraaguitval bij deze nog altijd zeer hoge tarweprijs. “De stocks van tarwe in de VS zijn laag, maar ook de export is laag”, verklaart Raf Beyers. “Alle andere factoren zijn min of meer ongewijzigd. Er is een goede productie in Rusland en Canada. Zelfs de EU had – in tegenstelling tot de maïs – een vrij goede tarweoogst. Factoren die de prijs alsnog ondersteunen, zijn de droge omstandigheden in Argentinië en de VS en het mindere aanbod van kwaliteitstarwe vanuit Australië en uiteraard de oorlog in Oekraïne.

Terwijl de markt het de vorige weken nog had over een mogelijk verdere daling van de tarweprijs, heeft Rusland ons een prijsstijging voorgeschoteld. Hetzelfde verhaal als bij alle grondstoffen: stijging van de prijzen maar ook een hoge volatiliteit. Rusland heeft de laatste weken al veel geëxporteerd en zal dat moeten blijven doen, als ze af willen van hun hoge voorraad. In Argentinië heeft het ondertussen voldoende geregend, waardoor de teeltconditie erop vooruitgegaan is.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken