Startpagina Groenten

Vier mensen gearresteerd na invallen rond verboden vaccin tegen tomatenvirus

In de Antwerpse gemeenten Beerse, Kapellen en Rijkevorsel heeft de politie dinsdagochtend 3 huiszoekingen gedaan in het kader van een onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen een tomatenvirus. Dat meldt het Antwerpse parket. Vier personen werden opgepakt.

Leestijd : 1 min

Het team Milieu van de Antwerpse federale gerechtelijke politie onderzoekt volgens het parket de mogelijke opzettelijke verspreiding van het zogenaamde Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). "Dat is een zeer besmettelijk plantenvirus dat onder andere bij tomaten, paprika's en Spaanse pepers voorkomt", aldus het parket. "Een tomatenteeltbedrijf uit Rijkevorsel zou mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van een verboden vaccin daartegen en wordt ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust hun tomatenplanten te besmetten, om de tomaten resistent te maken tegen het virus."

Niet overdraagbaar op mensen

Het vaccin zou een milde variant van het virus zelf bevatten. Omdat er vanuit de Europese Unie een zero-tolerance beleid is rond het virus, gaat het om illegale praktijken.

Ook het Federaal Voedselagentschap (FAVV) was met inspecteurs aanwezig tijdens de invallen. "Zij benadrukken dat het virus enkel bepaalde plantensoorten aantast maar niet kan worden overgedragen op mensen", stelt het parket nog. Bij de huiszoekingen werd ook een grote som geld in beslag genomen.

Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren, laat het parket nog weten.

Belga

Lees ook in Groenten

Doorbraak in onderzoek naar bruinrot

Aardappelen Eén van de meest schadelijke plantbacteriën ter wereld geeft een deel van zijn geheimen prijs in nieuw doctoraatswerk van ILVO, VIB en UGent. Het gaat om het Ralstonia solanacearum species complex, dat meer dan 200 plantensoorten kan aantasten, waaronder enkele heel belangrijke gewassen zoals aardappel en tomaat. Joren De Ryck ontdekte waar in de plantenwortels eiwitten actief zijn die door de bacterie geïnjecteerd worden en de plant vervolgens ziek maken.
Meer artikelen bekijken