Startpagina Voor ons gezin

WAP-actie toonde leerlingen in Week van de Smaak waar voedsel vandaan komt

Met een WAP-actie wilde Inagro de band van de schoolgaande jeugd met hun voedsel versterken. Een actie die kon tellen, zeker tijdens de Week van de Smaak, die vorige week door ging.

Leestijd : 3 min

Wie kan beter vertellen over hedendaagse voedselproductie dan de voedingsproducent zelf? Het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum Inagro schreef een wedstrijd uit waarbij scholen WAP - worst, appelmoes en patatjes of het favoriete gerecht van heel wat kinderen - konden winnen voor de hele klas én hun boerderijbezoek terugbetaald kregen. Wat ze daarvoor moesten doen, is een bezoek boeken aan een boerderij uit het netwerk ‘Met de klas de boer’ op in het schooljaar 2022-2023.

Herkomst van voedsel écht ontdekken

Gelukkige winnaar van de wedstrijd was juf Mieke De Grande van het Sint-Andreasinstituut in Brugge. Zij ging met haar klas uit het vierde leerjaar naar ’t Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide. Samen met 2 andere smulpapen van juffen en 45 kleine Bourgondiërs genoot ze op vrijdag 25 november, in de Week van de Smaak, van hun hoofdprijs: worst, patatjes en appels van West-Vlaamse bodem in de klas.

En dat konden ook de leerlingen smaken. “De WAP was heel lekker. Dankzij de filmpjes van de kindjes van de boerderij weet ik nu ook waar de worst, appelmoes en patatjes die ik vanmiddag at vandaan komen.”

Hogere maatschappelijke waardering

Maatschappelijke waardering dat is wat Inagro met het aanbod ‘Met de klas de boer op’ wil bereiken. “De kans op een werkelijke boer-burgerontmoeting is in onze maatschappij sterk gedaald. Heldere en objectieve informatie delen over land- en tuinbouw en boeren en burgers verbinden, zijn cruciaal om tot beter begrip en hogere maatschappelijke waardering te komen”, stelt Muriël Derycke, adviseur landbouweducatie bij Inagro.

Al 20 jaar krijgen landbouwers die klassen laten kennismaken met het leven op de boerderij ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen en het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum. “Kinderen en jongeren in contact brengen met de oorsprong van voedsel voedt het wederzijdse begrip en respect tussen boer en burger. Daarom streven we naar een zekere intensiteit, een levensechte kennismaking die kansen biedt tot dialoog en dus meer is dan een les in de klas over de boerderij”, klinkt het.

Kinderen van landbouwers brengen verhaal

Om scholen warm te maken om werk te maken van een boerderijbezoek, lanceert Inagro een reeks filmpjes over WAP. “Deze zomer lieten we kinderen uit 3 landbouwgezinnen vertellen over hét product van hun boerderij: worst van varkentjes die met de nodige zorg opgroeien, patatjes uit de oerdegelijke West-Vlaamse grond en appels die blozend rijpen in het West-Vlaamse zonnetje”, gaat Muriël Derycke verder.

Léon (7) en Lize (10) van De Heerlijkheid in Vladslo nemen de leerlingen mee de varkensstal in, via de slagerij naar de hoevewinkel. Bij Kasper (10) en Lara (12) van Fruit Lambrecht-Baart ontdekken ze hoe appels groeien. En Morris (6) en Lena (9) van Belhop in Poperinge tonen welk werk er schuilt in de productie van patatjes. Zo brengen leeftijdsgenoten het West-Vlaamse WAP-verhaal via video in de klas.

Ook naar de boerderij?

De filmpjes zijn de ideale voorbereiding op een echt bezoek aan de boerderij. Landbouwers om de hoek van de school werken iedere dag hard om lekkere voeding op tafel te brengen. Leerkrachten kunnen het verhaal achter deze smaakvolle, typisch Vlaamse producten terugvinden op www.metdeklasdeboerop.be. Maar nog beter boeken ze een klasbezoek aan een landbouwer om zelf eens om dat hoekje te piepen. Ook dat kan via de website. Per boerderijbezoek krijgen scholen 50 euro subsidie dankzij de Provincie West-Vlaanderen.

Wie niet in het onderwijs staat, maar ook nieuwsgierig is naar de inspanningen die West-Vlaamse landbouwers leveren, kan langsgaan op de boerderij voor een teambuilding, een rondleiding, een hoevepicknick of nog veel meer leuks! Ontdek het aanbod op www.proefdeboerderij.be.

Inagro

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken