Startpagina Akkerbouw

België trekt 10 miljoen euro uit voor graantransporten vanuit Oekraïne

België trekt 10 miljoen euro uit voor de financiering van graantransporten vanuit Oekraïense havens naar derde landen in het zuiden. Ons land is zo een van de eerste om in het ‘Grain from Ukraine’-initiatief van de Oekraïense president Volodimir Zelenski te stappen.

Leestijd : 2 min

Zelenski had het initiatief om met een ‘coalition of the willing’ de graantransporten naar het zuiden te financieren, aangekondigd in een videotoespraak voor de G20-top in Bali. “Oekraïne is en blijft een garantie voor de voedselzekerheid in de wereld”, aldus de Oekraïense president zaterdag 26 november op een persconferentie na een eerste internationale top om het Oekraïense initiatief op te starten.

Volgens Zelenski gaat het om een antwoord op ‘de dreiging van Rusland’. Bedoeling is om naar verluidt minstens 5 miljoen ton graan te verschepen tegen de zomer van volgend jaar. Het Wereldvoedselprogramma is partner van het initiatief. België is een van de eerste landen om het initiatief te steunen en trekt daarvoor 10 miljoen euro uit. Die financiering maakt deel uit van het nieuwe steunpakket van 37,4 miljoen euro, dat premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib tijdens hun bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev aankondigden.

“Dit zijn extreem moeilijke tijden”, zei De Croo. “We mogen nooit aanvaarden dat deze oorlog miljoenen mensen in hongersnood zou duwen.” Zelenski zei dat zowat 60 schepen tegen midden volgend jaar graan zullen vervoeren uit Oekraïense havens naar landen zoals Soedan, Jemen en Somalië. Volgens de president zijn al een twintigtal landen en de EU in ‘Grain from Ukraine’ gestapt met financiële steun.

Het is niet toevallig dat de top rond het initiatief op zaterdag 26 november plaatsvond. De laatste zaterdag van november is immers de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holodomor, de grote hongersnood waarbij in de jaren 1930 miljoenen mensen in Oekraïne omkwamen. Volgens Kiev was dat genocide door het Stalin-regime. Zelenski maakte zaterdag ook de vergelijking met ‘het huidige genocidale beleid’ van het Kremlin.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken