Startpagina Granen

Wereldproductie graan in 2017 op weg naar nieuw record

De internationale graanproductie "zou in 2018 een nieuw record moeten bereiken", voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

Leestijd : 1 min

De VN-organisatie, die vorige week nog mee waarschuwde voor een plotse verhoging van de honger in de wereld in 2016, schat de graanproductie voor 2017 op 2,61 miljard ton. Vooral in Argentinië en Brazilië worden "grote winsten" verwacht, en in Afrika ziet de FAO een groei met 10 procent.

Ook in landen met een "voedingstekort" zou de graanproductie met 2,2 procent moeten stijgen, en zo kunnen bijdragen aan het inperken van de importnoden.

Hoewel de stijgende productie natuurlijk een positief effect heeft op de wereldwijde voedselbevoorrading, "worden de inspanningen die bedoeld zijn om het lijden veroorzaakt door honger te verminderen beperkt door burgeroorlogen en de klimaatverandering", aldus de FAO. De golf van orkanen over de Caraïben en de overstromingen in West-Afrika zullen de oogst ook negatief beïnvloeden.

De FAO is van mening dat 37 landen, waarvan 28 Afrikaanse landen, nood hebben aan voedselhulp van buitenaf. Het gaat onder meer om Afghanistan, Burundi, de twee Congo's, Ethiopië, Irak, Jemen, Myanmar en Zuid-Soedan.

Vier keer per jaar publiceert de FAO een rapport over de vooruitzichten van de oogst en de voedselsituatie.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken