Startpagina Granen

25.000 ton Oekraïense tarwe voor Ethiopië bereikt kust van Djibouti

Een Oekraïense donatie van 25.000 ton tarwe voor Ethiopië heeft de kust van het buurland Djibouti bereikt. Dat heeft de Oekraïense ambassade in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba meegedeeld. In de haven van Doraleh in Djibouti wordt de lading omgeladen om vervolgens over land naar Ethiopië te worden gebracht.

Leestijd : 2 min

Een tweede schip, dat in de haven van Tsjornomorsk in Oekraïne met nog eens 30.000 ton wordt beladen, moet binnen enkele dagen richting Ethiopië vertrekken. Daarna volgt een derde lading van 25.000 ton tarwe voor buurland Somalië, waar een hongersnood dreigt. In totaal wil Oekraïne meer dan zestig ladingen graan sturen naar de landen die het zwaarst door de huidige hongercrisis worden getroffen, zoals Soedan, Zuid-Soedan, Kenia, de Democratische Republiek Congo en Jemen.

De Duitse regering ondersteunt de verscheping van de Oekraïense tarwedonatie naar Ethiopië met 14 miljoen dollar. Volgens Cem Özdemir, de Duitse minister van Landbouw, kunnen 1,6 miljoen mensen in de hoorn van Afrika kunnen worden gevoed voor een maand met de voedselhulp, die verdeelf zal worden door het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de wereldwijde voedselmarkten in beroering: door de gevechten is een groot deel van de oogst niet uit de Oekraïense havens verscheept. Oekraïne is een belangrijke producent van tarwe en zonnebloempitten, waarvan een groot deel wordt opgekocht door Afrikaanse landen of in beslag genomen door wereldwijde hulpprogramma's.

Oekraïne wil het voedsel schenken aan noodlijdende landen, maar tracht tevens een consensus te bereiken onder landen die aarzelen om Rusland te bekritiseren. Kiev wil die landen laten zien dat het in hun belang is om de Russische inval te veroordelen en Oekraïne te steunen.

Belga

Lees ook in Granen

Rusland bepaalt momenteel de tarwemarkt

Economie Er zou minder wintertarwe ingezaaid zijn in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar het werkelijk areaal ingezaaide tarwe blijkt moeilijk in te schatten. Ondertussen overheerst Rusland de tarwemarkt.
Meer artikelen bekijken