Startpagina Voor ons gezin

Otto Oestges is er niet meer

Het droevige nieuws bereikte ons dat Otto Oestges overleden is op 29 november jongstleden.

Leestijd : 2 min

Als gastschrijver voor ons zusterblad Le Sillon Belge kwamen zijn artikels na vertaling ook in Landbouwleven terecht. Otto Oestges was in zijn leven echter veel meer dan gastschrijver.

Hij werd op 2 maart 1941 geboren in de Duitstalige gemeente Reuland in de provincie Luik. Hij verliet zijn geboorteregio om zich in Gembloux te vestigen. Van jongs af aan was hij gepassioneerd door landbouwmechanisatie. Deze passie mondde uit in een professionele loopbaan die startte bij het Station de génie rural. Later werd dit het Waals landbouwonderzoeksinstituut Cra-w.

Expert inzake mechanisatie

Hij wijdde 42 jaar van zijn leven aan landbouwonderzoek, met specialisatie in mechanisatie. Otto bouwde een enorme expertise op die hij graag deelde. In zijn omgang met mensen voorzag hij steeds een vleugje humor.

Het delen van zijn kennis mondde ook uit in het schrijven van enkele boeken, deze waren vooral voor studenten bedoeld. La mécanisation des travaux agricoles en La mécanisation des travaux à la ferme zijn slechts 2 titels uit zijn oeuvre.

Otto Oestges is niet enkel de geestelijke vader van enkele boeken. Hij is ook de stichter van een opleiding tot landbouwmechanicus én in 1987 de grondlegger van de ‘Mecanic Show’ op Libramont. Deze werd soms ook wel de ‘Otto-show’ genoemd. Gedurende de beurs kon hij hier aan het grote publiek de laatste nieuwigheden inzake landbouwmechanisatie presenteren waarmee hij eerder in het buitenland of België in aanraking kwam. Opnieuw kon hij zo zijn kennis delen.

Ereteken

Hij was erevoorzitter van de commissie ‘Machines et produits’ van de Libramont-beurs en ontving in 2019 nog een ereteken uit handen van beursorganisatoren Jean-François Piérard en Natacha Perrat voor van zijn inzet en verdiensten. Dit getuigt opnieuw van het belang van zijn loopbaan.

Hart voor loonwerkers

Hij is ook de initiatiefnemer van de graslanddemo en de loonwerkersdag, die plaatsvinden in het kader van de Libramont-beurs.

Vanuit zijn ervaring gaf hij ook advies, in het bijzonder aan loonwerkers. Ook in die sector heeft hij zijn verdiensten door 24 jaar lang de taak van regionaal secretaris op te nemen van Landbouw-Service, de nationale federatie van loonwerkers.

Goedlachs

Otto Oestges was niet alleen geboeid door landbouwmechanisatie en een toegewijd medewerker, hij was ook de liefhebbende echtgenoot van Geneviève, met wie hij 2 kinderen had. Hij was ook nog een liefdevolle grootvader van 2 kleinkinderen.

Wij herinneren Otto ons als een sympathieke, goedlachse, warme en ervaren man. Ongetwijfeld krijgen er velen een glimlach op hun gezicht als ze aan hem terugdenken, door zijn fratsen, humor of zijn gulle lach, die steevast naar voren kwam in gesprekken met hem.

De uitvaartplechtigheid had plaats op zaterdag 3 december in de kerk Sainte-Thérèse te Grand-Manil.

De redactie van Landbouwleven biedt aan de familie en naasten van Otto Oestges haar medeleven aan.

Tim Decoster

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken