Startpagina Bedrijfsnieuws

Weyts sluit slachthuis Moerbeko in Zele

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts sluit Moerbeko in het Oost-Vlaamse Zele, het enige slachthuis in Vlaanderen dat nog op grote schaal schapen en geiten slacht.

Leestijd : 2 min

In het slachthuis zijn herhaaldelijk zware overtredingen vastgesteld. Zo kregen dieren onvoldoende drinkwater, werden lammetjes gewelddadig behandeld en werden dieren bij bewustzijn geslacht en opgetakeld.

Het slachthuis kreeg kansen om de situatie te verbeteren, maar blijft volgens minister Weyts dezelfde fouten maken. Het slachthuis kan enkel opnieuw starten “als de volledige werking structureel veranderd is en er overal in het slachthuis camera's geïnstalleerd zijn”.

Vlaams basisprincipe

Vlaanderen maakt sinds de regionalisering in 2014 werk van een strenger beleid rond het verwaarlozen en mishandelen van dieren. De boetes zijn verhoogd, de straffen verzwaard en de inspectiedienst is versterkt. Het Vlaamse basisprincipe is volgens minister Weyts duidelijk: “vermijdbaar dierenleed, moet effectief vermeden worden”. En dat principe geldt ook in slachthuizen.

De N-VA-minister sluit daarom de deuren van Moerbeko in het Oost-Vlaamse Zele. Moerbeko is het enige slachthuis in Vlaanderen dat nog op grote schaal schapen en geiten slacht. Zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de toezichthoudende dierenartsen hebben er herhaaldelijk zware overtredingen vastgesteld. Zo kregen dieren onvoldoende drinkwater en beschutting, lammetjes werden gewelddadig behandeld, de prikkelaar werd overdreven gebruikt, dieren werden aan hoorns of oren voortgesleurd, gewonde dieren werden nog voortgedreven, schapen werden opgetild aan hun vacht of nog bij bewustzijn opgetakeld, enz...

Actieplan

Het slachthuis kreeg verschillende keren zware boetes en een reeks concrete verbetermaatregelen opgelegd, maar bleef dezelfde inbreuken begaan. Het slachthuis moet de exploitatie nu stopzetten. De productie kan volgens minister Weyts alleen weer opgestart worden als de dienst Dierenwelzijn een gemotiveerd actieplan heeft goedgekeurd en als er overal in het slachthuis cameratoezicht geïnstalleerd is.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken