Startpagina Actueel

Lode Ceyssens: Ik hoop op rechtszekerheid en een correcte prijs

Landbouwleven blikt met Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond, terug op het voorbije jaar 2022. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2023.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2022 beleefd?

In mei 2022 startte ik als voorzitter van Boerenbond in een vrij tumultueuze periode. Eerder in dat jaar brak de oorlog in Oekraïne uit. Dat had ook op onze land- en tuinbouwsector een sterk voelbare impact. Afzetmarkten naar Oost-Europa raakten geblokkeerd en de kosten van grondstoffen (energie, meststoffen, voeders) stegen zodanig (+25%) dat de omzet in de Vlaamse land- en tuinbouw verdampte.

Ook omwille van andere redenen was 2022 bepaald geen boerenjaar. De sector kreeg een onhaalbaar stikstofakkoord gepresenteerd. De reactie van de sector liet dan ook niet op zich wachten. 20.000 bezwaarschriften werden ingediend en intussen raakt het juridisch kluwen rond dit stikstofdossier alleen maar verder verstrikt. Een niet overlegd voorstel voor een nieuw mestactieplan met draconische maatregelen kwam dit najaar naar buiten, maar werd dankzij een krachtige reactie van de ganse voedingsketen meteen terug afgevoerd.

Er waren ook mooie momenten en sterke partnerschappen in 2022: een prachteditie van de Dag van de Landbouw, onze actie #boerenbroodnodig, die opengetrokken werd naar de vele partners in de voedingsketen en die helemaal draaide rond het belang van onze lokale voedselproductie.

Wat hoop je voor 2023?

Het welzijn van onze boeren stond het voorbije jaar zwaar onder druk. Twee factoren wegen heel zwaar door op het mentale welzijn van onze mensen: rechtszekerheid en een correcte prijs. Ik hoop dan ook dat onze burgers en beleidsmakers in 2023 eindelijk gaan beseffen dat onze eigen innovatieve, duurzame en klimaatefficiënte voedselproductie een echte Vlaamse parel is, waarvan het strategisch belang niet te onderschatten is. Ik hoop ook dat die waardering ook blijkt uit wetgeving die respect heeft voor rechtszekerheid van onze boeren en uit een correcte prijs voor de topproducten die onze boeren produceren.

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken