Startpagina Aardappelen

Belgapomprijs stijgt verder voor Innovator

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 23 december 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde prijs ten opzichte van vorige week toen de prijs wel met 25 euro/ton steeg.

Leestijd : 2 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering nu 265 euro/ton. De marktsteming is prijshoudend met een aanbod kleiner dan of gelijk aan de vraag.

Voor het ras Challenger mag dezelfde prijsnotering en marktstemming genoteerd worden als bij het ras Fontane.

De Belgapomprijs voor Innovator stijgt verder van 260 vorige week naar 275 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 291,50 euro/ton. De marktstemming is dan ook vast met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor het ras Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken