Startpagina Agribex

Agribex lanceert roadshow om bij consument kennis over landbouw te verbeteren

Agribex heeft zaterdag in Bierbeek haar roadshow gelanceerd om consumenten beter te informeren over de landbouwsector in ons land en de nieuwe evoluties. De organisator van het tweejaarlijkse landbouwsalon wil hiermee de kennis over landbouw verbeteren bij de consument, omdat uit onderzoek blijkt dat die ondermaats is.

Leestijd : 2 min

Uit een eigen bevraging in augustus blijkt volgens Agribex dat de consument de landbouwer een vertrouwensscore geeft van liefst 8,3 op 10, waarmee hij in de top tien van beroepen op de derde plaats eindigt na de arts en de leerkracht. Tegelijk blijkt echter dat de kennis over de landbouw ondermaats is. Zo weet slechts 18 procent dat een melkveebedrijf gemiddeld tussen 50 en 75 koeien heeft en slechts 6 procent kan de juiste appelsoorten als Belgisch aanduiden. De Belg blijkt daarnaast nog een verouderd beeld van de landbouw te hebben en nieuwe evoluties zoals precisielandbouw zijn helemaal onbekend.

Agribex trekt daarom in de aanloop naar het landbouwsalon, dat begin december in Brussel plaatsvindt, langs een aantal Carrefours met een interactieve container. Na Ans vorige week doet de container zaterdag met Korbeek-Lo voor het eerst Vlaanderen aan. De komende weken volgen nog Brugge, Kuringen, Zemst, Jambes... "De consument is een belangrijke afnemer van landbouwproducten en als zijn kennis over de landbouw, hoe die er vandaag uitziet, achteruitgaat, dreigt ook zijn vertrouwen in de landbouw af te nemen", aldus beurscoördinator Alain Vander Cruys.

De interactieve container biedt heel wat informatie over de moderne landbouw. Consumenten kunnen er onder meer een kennisquiz spelen en filmpjes bekijken rond precisielandbouw, die de boer in staat stelt zijn akkers beter en nauwkeuriger te bewerken. Kinderen kunnen daarnaast via een spel ontdekken hoe landbouw ziektes kan opsporen. Tijdens elke roadshow zijn er ook lokale producenten aanwezig voor meer uitleg. Een van de bezoekers zaterdagmiddag was de Bierbeekse burgemeester Johan Vanhulst (CD&V).

Belga

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken