Startpagina Actueel

Landbouwleven Paard van het Jaar 2022:King Edward

Ere wie ere toekomt. Zo luidt het al sinds mensenheugenis. King Edward bekroonde zijn topjaar 2022 dan ook met de bekroning tot Landbouwleven Paard van het Jaar.

Leestijd : 3 min

De prijsuitreiking vond naar goede gewoonte plaats tijdens Jumping Mechelen. Op 27 december was het zover. Zelf was de vosruin helaas niet aanwezig wegens een sportieve pauze na een druk jaar. Fokker Wim Impens uit het Oost-Vlaamse Ressegem, deelgemeente van Herzele, was uiteraard wel ter plaatse om de honneurs waar te nemen en de felicitaties in ontvangst te nemen. Het was het relaas van een geslaagde avond in de Nekkerhal.

Fierheid

Gedurende een bepaalde periode werd het Landbouwleven Paard van het Jaar gekroond op de eerste dag van Jumping Mechelen, de Memorial Eric Wauters. Sinds 2019 werd de uitreiking verschoven naar de tweede dag, zeg maar de fokkerijdag. Een aantal coronajaren indachtig, werd de prijs nu dus voor de tweede keer uitgereikt op de fokkerijdag. Dat is een fijne verandering in het programma, want zeg nu zelf, welke dag is er beter geschikt om de fokker van het Paard van het Jaar op een passende manier in de bloemetjes te zetten?

Fokker Wim Impens zelf bleef er rustig bij. “Dat is mijn natuur”, lacht de voormalige dierenarts. “Al besef ik goed dat we dit waarschijnlijk maar één keer zullen meemaken, dus ik geniet uiteraard wel met volle teugen. King Edward heeft ons nu reeds meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Fierheid is het gevoel dat overheerst.”

Niet te overtreffen

Een terecht gevoel uiteraard. Als je een paard fokt dat zowel individueel als per team de wereldtitel op zijn naam kon schrijven, naast een hele reeks andere zeges en ereplaatsen in zowat alle belangrijke competities, dan kan je haast niet anders dan trots zijn en dan hebben we het nog niet gehad over de eerste plaats die King Edward bekleedt op de WBFSH-ranking voor springpaarden. “Als je al die prestaties overloopt, denk ik niet dat het mogelijk is om dit nog te overtreffen”, zegt Impens, “al zou het mooi zijn als ze nog eens zouden winnen in Aken. Daar was ik dit jaar voor het eerst en dat is toch wel echt het allerhoogste in de springsport. De sfeer daar is ongeëvenaard. Verder heb ik (uiteraard) niet veel meer te wensen”, glimlacht de fiere fokker.

Eén merrie

Aan de opvolging wordt gewerkt, al komt die niet per se uit dezelfde lijn. Zelf heeft Impens immers nog maar een beperkt aantal paarden uit de stam van King Edward. “Ik heb er nog enkele op stal staan. King Edwards’ moeder, Koningin de Lauzelle (v. Feo), heeft sowieso slechts een beperkt aantal merries op de wereld gezet. Ze heeft voornamelijk hengsten gegeven. Uit Serafina Ress, een dochter van Sandro Z en de halfzus van King Edward, heb ik nog een Namelus R-dochter, genaamd Narnia Ress. Zij wordt nu ingezet in mijn fokkerij. Uit Narnia heb ik onder meer een dochter van Komme Casall TN. Ik ben heel gek op het bloed van Comme Il Faut.”

Kers op de taart

Na de Sires of the World is het zover. De indoorpiste in de Nekkerhal wordt in duisternis gehuld. Speaker Frederik De Backer zorgt voor de nodige omkadering. De spotlights worden geactiveerd. Fokker Wim Impens en zijn echtgenote mogen de mythische piste in de Nekkerhal betreden om de felicitaties, de bloemen en het deken in ontvangst te nemen. Het was de kers op de taart van een boerenjaar voor King Edward, maar uiteraard ook voor zijn fokker.

Ook via deze weg nogmaals onze oprechte felicitaties!

Arnout Coppieters

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken