Startpagina Aardappelen

Belgapom meldt stabiele aardappelprijzen

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 6 januari 2023 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde prijs als die van de laatste notering van 2022.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane 265 euro/ton. De marktsteming is vast met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor het ras Challenger wordt dezelfde prijsnotering en marktstemming genoteerd als voor het ras Fontane.

De Belgapomprijs voor Innovator blijft stabiel op 275 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 291,50 euro/ton. De marktstemming is ook hier vast met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor het ras Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Belgapom noteert hogere aardappelprijzen

Aardappelen De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 16 december 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Dat is een stijging ten opzichte van vorige week (225 euro/ton). Met BTW bedraagt de prijsnotering nu 265 euro/ton. Voor aardappelen met een afwijkende kwaliteit wordt een andere prijs betaald.
Meer artikelen bekijken