Startpagina Pluimvee

Besmetting met hoogpathogeen influenzavirus bevestigd in Tongeren

Het FAVV meldde op donderdag 12 januari 2023, dat er een besmetting met het hoogpathogene H5N1-virus werd vastgesteld op een commerciële pluimveehouderij in het Limburgse Tongeren. Het epidemiologisch onderzoek zal moeten helpen bepalen hoe het virus werd geïntroduceerd. Alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen, worden genomen.

Leestijd : 1 min

Deze nieuwe besmetting komt bovenop de 23 besmettingen die sinds half september 2022 zijn werden vastgesteld op 9 pluimveebedrijven, bij 5 vogelhandelaars, in 1 dierenpark en bij 8 particuliere houders.

Beperkingen en maatregelen

Rond de besmette site in Tongeren worden beperkingszones van 3 en 10 km afgebakend, waarin de gebruikelijke beperkingen en maatregelen van kracht zijn. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Luik. Op de website van het FAVV vind je alle instructies en een beschrijving van alle maatregelen . De derogaties voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren gaan in op dinsdag 17 januari 2023.

Het aantal nieuwe besmettingen in wilde vogels is ook in de eerste weken van het nieuwe jaar nog steeds erg hoog. De omgevingsdruk neemt dus zeker niet af. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf de nodige voorzorgen nemen en respecteer de bioveiligheidsmaatregelen bij alle activiteiten op en rond de pluimveehouderij.

DGZ/SN

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken