Startpagina Pluimvee

Afzetprijzen van eieren zijn op een jaar tijd met 119% gestegen

In november 2022 is de algemene landbouwindex met 32,4% gestegen ten opzichte van november 2021. De grootste stijging werd opgetekend bij de index van de afzetprijzen van eieren, die op een jaar tijd meer dan verdubbeld is (+119,3%). In vergelijking met de maand oktober 2022 is de index van eieren met 10,1% gestegen, terwijl de index van dieren en dierlijke producten met 0,4% gedaald is.

Leestijd : 1 min

In bijna 2 jaar tijd is de marktprijs per ei meer dan verdubbeld. Een ei verlaat nu een pluimveebedrijf voor minstens 18 cent. In 2021 was dat nog 7 cent. Uit cijfers van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij blijkt ook dat de prijs van eieren sinds 2011 niet meer zo hoog was als nu, zo’n 300 euro per 100 kg.

Toch stijgende vraag

“De productie daalt en blijft dalen. Door de steeds strenger wordende regels, onder meer rond milieunormen, stoppen mensen ermee of vinden pluimveehouders geen overnemers”, legt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee, uit aan Het Nieuwsblad. “De kosten zijn ook voor iedereen gestegen. Daarbij kwam nog eens de vogelgriep, waardoor veel dieren afgemaakt zijn. Het gevolg is hoge prijzen en veel winkels waar de rekken met eieren leeg zijn, of toch leger.”

Toch lijkt het erop dat de vraag naar eieren niet zal dalen, maar eerder zal toenemen. Dat komt mede doordat eieren een goedkope bron van proteïnen zijn en zo onder andere vlees kunnen vervangen.

SN

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken