Startpagina Actueel

Veehouders krijgen informatie over wolfwerende omheiningen via PlattelandsTV

Om veehouders extra te informeren over de wolven in Vlaanderen en de steun die ze kunnen krijgen, wordt informatie verspreid via PlattelandsTV. ANB en het Wolf Fencing Team (WFT) leggen in een reportage uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het komende voorjaar volgen nog initiatieven, op vraag van minister Demir.

Leestijd : 2 min

Momenteel loopt op PlattelandsTV een reportage over het Wolf Fencing Team (WFT). Dit team zorgt ervoor dat veehouders hun bestaande omheining wolfwerend kunnen maken. In Noord-Limburg, het kerngebied van de Vlaamse wolf, vallen immers soms schapen, pony’s en geiten ten prooi aan de wolven. Het WFT helpt de Limburgse veehouders zodat ze op hun beide oren kunnen slapen.

Hulp van WFT

In de reportage gaat PlattelandsTV voor dag en dauw op pad met enkele experts van het Wolf Fencing Team. Ze starten hun dag bij een paardeneigenaar die graag zijn paarden en pony’s wil beschermen door zijn bestaande omheining wolfproof te maken. Diemer Vercayie van het WFT, geeft voor de camera tips hoe hij dat best kan doen.

Een klant van het eerste uur, Carola uit Peer, wordt eveneens bezocht. Zij heeft sinds August zijn intrede deed in de regio, een wolfproof-omheining en vindt dat de evidentie zelve omdat haar dieren haar dat waard zijn. Terwijl haar buren met de regelmaat van de klok schaapjes naar het vilbeluik mochten afvoeren, bleef zij de voorbije jaren van elke wolvenaanval gespaard. En dan is er de pakkende getuigenis van Eric, wiens damherten ten prooi vielen aan de wolf. De man was er het hart van in, maar kreeg na het bezoek van het WFT zoveel sympathie voor hun werk dat hij zichzelf als vrijwilliger voor het WFT aanbood.

Subsidies

Er is ook aandacht voor de subsidieregeling die de Vlaamse overheid voorziet om veehouders met betrekking tot deze preventiemaatregel financieel te ondersteunen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Ik besef dat samenleven met de wolf niet makkelijk is en ik begrijp de bezorgdheden. Ik deel ze ook. Vooral veehouders maken soms traumatische ervaringen mee wanneer hun vee door een wolf gedood wordt. Uit onderzoek blijkt dat het installeren van een wolfwerende omheining de meest doeltreffende preventiemaatregel is om dit leed te voorkomen. Daarom vind ik het zeer goed dat we via PlattelandsTV hier de nodige aandacht op kunnen vestigen”.

De reportage ‘Wolf Fencing Team’ is dagelijks te zien op PlattelandsTV tot nu zaterdag 21 januari en van zondag 29 januari tot en met zaterdag 4 februari. Raadpleeg zeker ook www.natuurenbos.be/wolven of www.wolffencing.be

SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken