Startpagina Voor ons gezin

Feestelijk gehaktbrood in bladerdeegmet puree en gebraiseerd witloof

Gehaktbrood is dagelijkse kost bij veel gezinnen, maar dit hoofdgerecht kan ook op de feesttafel schitteren. Stop 'm in een jasje van bladerdeeg en serveer met gebraiseerd witloof voor een feestgerecht waar jong en oud van smult. Je hebt 100 minuten nodig om het te bereiden voor 6 personen.

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

Voor de puree:

1 kg bloemige aardappel

40 g boter

100 ml melk

nootmuskaat

peper

zout

5 g platte peterselie

Voor het witloof:

8 stronken witloof

2 sinaasappelen

1 el boter

1 el suiker

200 g veenbessencompote

Voor het vleesbrood:

800 g gemengd gehakt

2 eidooiers

4 el paneermeel

20 g platte peterselie

2 teentjes knoflook

1 ajuin

50 g gedroogde veenbessen

50 g hazelnoten

5 g tijm

5 g rozemarijn

5 g platte peterselie

1 el olijfolie

1,50 vellen bladerdeeg

1 eidooier

Hoe ga je te werk?

Maak het gehaktbrood

Pel de teentjes knoflook en snipper fijn. Bak ze glazig in wat olijfolie. Voeg ze bij het gehakt, samen met de eigelen en het paneermeel.

Hak de groene kruiden en noten fijn en meng met de andere ingrediënten onder het gehakt. Breng op smaak met peper en zout en meng goed om. Vorm een rond gehaktbroodje. Laat rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem de gehaktbal en wikkel het in een vel bladerdeeg. Vouw onderaan toe. Snijd mooie kerstfiguurtjes, ev. met behulp van uitsteekvormpjes, uit het andere vel en versier het broodje ermee. Klop het resterende eigeel los met scheutje water en bestrijk het bladerdeeg ermee.

Schik het gehaktbroodje in een ronde ovenschaal en bak gaar gedurende 45 à 60 minuten in de hete oven.

Maak ondertussen de puree

Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water gedurende 20 minuten.

Giet af en laat de gekookte aardappelen even drogen op het vuur. Plet de aardappelen en roer er de melk en boter door.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voor het witloof

Zet een pan op het vuur met boter en laat smelten.

Maak het witloof schoon en snijd overlangs in de helft en verwijder het hartje. Bak in de warme pan met hete boter.

Giet er een scheutje water bij en kruid met peper en zout.

Bestrooi de laatste 5 minuten met een lepel suiker en laat karamelliseren. Rasp de zeste van de sinaasappelen en pers het sap over het witloof.

Afwerking

Werk het witloof af met de sinaasappelzeste en de veenbessencompote. Werk de aardappelpuree af met fijngesnipperde platte peterselie.

Serveer het gehaktbroodje met het witloof en de puree.

Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be

Lekker van bij ons logo nieuw

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken