Startpagina Paarden

Als IQ, spirit en ervaring onklopbaar zijn!

De zege van Wilm Vermeir en IQ van ’t Steentje zorgde voor onvergetelijke taferelen in de Nekkerhal. Het was immers 11 jaar geleden dat een Belg er de wereldbekerkwalificatie won. IQ en Wilm bewezen in Mechelen met vlag en wimpel waar ons land voor staat!

Leestijd : 4 min

Elf jaar na de zege van Grégory Wathelet en Copin van de Broy (Darco x Brownboy) daverde de Nekkerhal op zijn grondvesten na de Longines FEI-wereldbekerkwalificatie 2022. Het Mechelse publiek staat bekend voor zijn enthousiasme en sportiviteit, maar als een Belg de wereldbekerkwalificatie pakt, dan dekt het woord ‘enthousiasme’ absoluut de lading niet meer. En dit jaar was het bingo!

Belgische kansen

Er waren veel kansen voor België, met 11 Belgische ruiters op 39 startende combinaties. Na Hans Dieter Dreher met de Holsteiner Cous Cous (Cachas x Lasino) bleven onze landgenoot Pieter Devos en Mom’s Toupie de la Roque (SF – Kannan x Nabab de Rêve) eveneens foutloos. Meteen was de toon gezet!

Ook onze jonge en veelbelovende eye catcher Gilles Thomas liet het hout voor wat het was met Calleryama (HOLST - Casall x Contender). Deze tweede foutloze Belg gaf kort daarna aan dat hij ‘liever in Mechelen won dan in de wereldbekerfinale’. Het duurde tot de doortocht van Daniël Deusser en zijn Tobago Z (Otangelo x Mr. Blue) tot we konden bogen op een combinatie meer in de barrage.

Kreten en gefluister hoorde men bij het aantreden van de voorlaatste Belgische combinatie, zijnde Wilm Vermeir en zijn IQ van ’t Steentje (BWP - Toulon x Kannan). Er was hilariteit alom toen ze hun rit foutloos afwerkten en meteen zorgden voor een barrage met 3 Belgen versus 2 Duitse combinaties.

Sterk versus sterk

Vol vertrouwen startte Hans Dieter Dreher zijn barrage. De man schakelde Cous Cous meteen in een vrij hoge versnelling. Het paard, dat zijn eerste wedstrijd op dit niveau sprong, kweet zich met verve van zijn taak en de combinatie klokte foutloos af op 35.19 seconden. Dat was meteen een uitdaging voor onze Pieter Devos, die eveneens foutloos bleef en maar 36.11 seconden nodig had om de klus te klaren.

De temperatuur steeg toen Gilles Thomas de arena in kwam. Hij piloteerde Calleryama vlotjes en snel over de hindernissen, tot het paard het hazenpad koos net voor de laatste hindernis. Weg was hij, de droom van een zege in Mechelen. Deusser en Tobago Z bleven foutloos, maar waren net iets trager dan landgenoot Dreher, die handenwrijvend en breed lachend de wedstrijd volgde en aan het telefoneren sloeg eens Deusser afklokte op 35.39 seconden. Dat bleek net iets te vroeg te zijn, gezien België nog een ‘intelligent’ ijzer in het vuur had.

Memorabele rit

Wat er gebeurde in de Nekkerhal en ver daarbuiten achter talrijke TV schermen, toen Wilm Vermeir en IQ van ’t Steentje aantraden voor hun barrage, zal bij velen nog lang aan de ribben kleven. Eerst en vooral was er de cool en de rust die de ruiter overbracht op zijn paard. IQ voelde waar de klepel hing, maar bleef bij de les en wist beter dan wie ook wat van hem werd verwacht. Wilm liet zijn blik rondgaan in de borrelende Nekkerhal, eerst richting de hindernissen, dan richting het publiek, dat feilloos aanvoelde wat deze barrage betekende voor ruiter en paard. Het dient gezegd dat het publiek nergens in de huid van een ruiter kruipt, zoals dit het geval is in de Nekkerhal. De mensen voelen de zinderende spanning en weten wanneer ze zich gedeisd moeten houden, maar al evenzeer wanneer ze uit de bol mogen gaan.

Wilm ging van start op de wijze manier die ondertussen als zijn handelsmerk mag worden bestempeld. Vlot en snel, maar vastbesloten om enkele seconden te winnen bij de laatste wending, stuurde hij IQ over de hindernissen. IQ, het paard dat zijn ‘partner in crime’ is, had ondertussen zoveel vertrouwen opgebouwd en ging er echt voor via een flitsend traject richting laatste hindernis. Wilm vroeg een galopsprong minder, IQ maakte zich lang en ging ervoor, het publiek kon niet langer zwijgen en in luttele seconden schreef de combinatie geschiedenis met een gouden randje!

Eerdere successen

Wilm Vermeir en IQ van ’t Steentje sloten in Mechelen een schitterend seizoen af, na twee 5* - zeges in La Baule en Falsterbo. Ze waren een vaste schakel in de Nations Cup van Aachen, waar België 2e werd. Ook een 2e plaats in de GP van Sankt Gallen hoort hierbij. Wilm is ook succesvol met DM Jacqmotte, ook een zoon van Toulon.

Wie de carrière volgde van Wilm Vermeir, weet dat de jonge Toulon himself door hem gereden werd. En net zoals Ludo Philippaerts voor altijd in een adem genoemd zal worden met Darco, zal dit ook het geval zijn voor Wilm Vermeir met Toulon.

Fijn gefokt

IQ van ’t Steentje is dus een zoon van BWP-Ambassadeur Toulon en werd gefokt bij Stal van ’t Steentje in Oppuurs. De moeder van IQ is Atletha van ’t Steentje (BWP-prestatiestam 57 -Kannan x Porche de Bornival (v. Lugano van la Roche). Met Toulon bracht Atletha IQ’s volle broer Janoë (CSI 1m45) en volle zus Luna, die behouden werd voor de fokkerij. Met de hengst Berlin tekende de merrie voor het moederschap van Eckham van ’t Steentje (CSI 1m55). Met Action Breaker bracht ze Gaston van ’t Steentje (CSI 1m50). Wilm Vermeirs IQ is dus afkomstig uit een goed doordachte aanparing en een gekoesterde stam.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken