Startpagina Agriflanders

Veel kwaliteit bij het merriekampioenschap

Zoals eerder aangekondigd, ging op 15 januari het Nationaal Kampioenschap van de Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard (KMBT) door op Agriflanders.

Leestijd : 5 min

Van de 103 ingeschreven paarden waren er uiteindelijk 86 aanwezig, waarschijnlijk omdat de twijfelende kanshebbers thuis waren gebleven.

Merries 2021

In de jongste categorieën merries 2021 tot en met 2017 waren er mooiere gevulde reeksen dan bij de oudere soortgenoten, hoewel bij de merries geboren in 2021 er 5 van de 19 afwezig bleven. De merries werden niet onderverdeeld op maat, maar volgens leeftijd.

Bij de jongste reeks won Veronia van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant, van Frans Espeel uit West-Vlaanderen, makkelijk haar reeks.

De tussenreeks werd gewonnen door een fokker uit Wallonië, met Noisette de l’Halvigne, gevolgd door aan mekaar gewaagde merries. Dit was de sterkste reeks bij de merries 2021.

In de reeks oudsten won de blauwe, maar nog groene Martha van de Tinnenhoeve, van François Van Assche uit Antwerpen, gevolgd door de eveneens blauwe Briljante van de Drieslaghoeve, die in Oost-Vlaanderen reeds een mooi palmares behaalde. Zij had als eigenaar Marc en Nadine Van Bastelaere-Van Den Bossche.

Merries van 3 jaar De merries van 3 jaar waren slechts met 11, verdeeld over 2 reeksen, eveneens volgens leeftijd verdeeld. Hier zagen we met Olly d’Erquennes, van fam. Pouille - Heughebaert, opnieuw een merrie uit Henegouwen. Olly won makkelijk haar reeks dankzij haar type en goede acties.

Reeks 2 telde slechts 4 deelnemers. Justine van ’t Vijverhof, een bruinschimmeldochter van fok. eig. Kristof Quintyn, ging hier met de eer lopen.

Merries van 4 jaar Bij de goede reeks merries van 4 jaar won een dochter van de latere Nationaal Kampioene, Javotte de Nizelles, met als eigenaar P.Y Hussin, gevolgd door 3 aan mekaar gewaagde merries.

De oudste merries, geboren 2019, was eveneens een sterke reeks. Deze werd gewonnen door Lobke van de Molenput, met als fokker/eigenaar de familie Marnix De Brabander. Zij is een 100% ‘Molenput-product’ qua type en bloedvoering. Zelfde verhaal zoals in de voorgaande reeks: ze werd gevolgd door 4 sterke merries die aan mekaar gewaagd waren en die reeds in 2022 hun kwaliteiten bewezen hadden.

Merries van 5 jaar In de reeks van de merries van 5 jaar kwam de Limburgse Wynne van het Hermeshof, van fokker/eigenaar familie Henckens, makkelijk op kop door haar reeds volwassen voorkomen en goede acties. De nog groenere Phaedra van de Spoorweg, van Didier en Hendrik Van Hoorebeke, volgde. De goede vosschimmel in type, Linne van de Kleine heide van Vlaams-Brabant, van Frederik Feytens, volgde eervol op de derde plaats.

Merries van 6 jaar Bij de merries van 6 jaar zorgden enkele jeugdige fokkers voor sensatie, waardoor 2 merries uit Wallonië op 2 en 3 kwamen: Lumiere de Lorcy uit Namen werd tweede, na Lola van de Gentle Giants, van de familie Imschoot, gevolgd door Ruby du Car d’Or, van fokker/eigenaar Kelly Dieudonné.

Merries van 7 jaar De reeks van de merries van 7 jaar werd gewonnen door de zenuwachtige Zita van de Munt, van Danny en Chris De Graeve, gevolgd door de bekende, meermaals gelauwerde, Noblesse van de Parelhoeve, van fokker/eigenaar M.E.V. Van Buggenhout. Het zijn allebei merries uit Oost-Vlaanderen.

Merries vanaf 8 jaar De reeksen merries vanaf 8 jaar en ouder waren heel kleine reeksen met bekende kopnummers, elk met hun eigen palmares, die in hun reeks de lakens uitdeelden en daardoor meedongen voor het kampioenschap later op de dag.

Hengsten 2021

In deze reeks van de jongste hengsten was kleur troef. Deze reeks van 5 werd makkelijk gewonnen door de zwarte Finn van ’t Hengelhof, van Peter Janssen, voor de eveneens zwarte Luxor du Car d’Or, van fokker/eigenaar Kelly Dieudonné uit Ville Pommeroeul.

Bij de voor de eerste keer gekeurde hengsten 2020 ging de overwinning naar een van de betere hengsten van de laatste hengstenkeuring, Miel van het Hermeshof, van fokker/eigenaar familie Henckens.

In de reeksen 4, 5, 6 en 7 jaar waren telkens 2 kandidaten aanwezig.

Kampioenschap hengsten

Het kampioenschap van de hengsten verliep zoals verwacht. Dankzij de uitstekende correcte actievolle gangen van Lord van de Boterhoeve, van fokker/eigenaar Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde, werd deze hengst unaniem door alle juryleden verkozen tot Nationaal Kampioen 2023. Tussen de tweede en derde plaats was er een ex-aequo, maar de mannelijkere uitstraling van Bob de ter Couterhove, van fokker/eigenaar Antoine Van Couter, gaf de doorslag. Daardoor werd Bob de ter Couterhove reservekampioen. Derde op tal werd Hector van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant, van Jens Teerlinck.

Kampioenschap merries

12 merries namen deel, waarvan 4 rechtstreeks geplaatste merries die in maart 2022 op de vorige Nationale hun reeks hadden gewonnen. De andere merries waren de laureaten van deze prijskamp vanaf de leeftijd van 7 jaar. In de laatste 10 jaar was er nog nooit zoveel kwaliteit samen aanwezig in het merriekampioenschap. Hoewel er door insiders heel wat kritiek kwam op de minimumleeftijd van 7 jaar als voorwaarde om deel te nemen aan het kampioenschap, plukken we daar nu de vruchten van.

Het waren stuk voor stuk goed bewaarde merries qua type, bewegingen en zuiverheid van beenwerk.

Iedereen bekijkt een paard op zijn manier. De Nationaal Kampioene Jana van ’t Bos (fok. Philip Joos eig. P.Y Hussin & K. Brynaert) was door alle juryleden aangeduid als kampioene of reservekampioene. De reservekampioene Collet van ’t Sparrenhof, van Dominique Van Riet, die in 2022 het hele jaar door een strijdwaardige kampioene was, belandde op de tweede plaats. Voor de derde op tal, Rolinde van de Grens, van fok. eig. Jos Jansen en zoon, was het een strijd die eindigde met 1 punt verschil in het nadeel van Katrien van ’t Valleihof, van de familie De Graeve, die daardoor nipt buiten de prijzen viel.

Merrie met nakomelingen en loten

Tijdens de voorstelling van de merrie met nakomelingen en de 3 loten van 3 merries met dezelfde haarkleur, hadden we de grote eer van de aanwezigheid van onze Premier, Alexander De Croo, die zich oprecht betrokken voelde bij het Belgisch trekpaard. Zodoende kwam de familie Vandecasteele tweemaal sterk in de kijker, hoewel de loten van 3 zonder twijfel gewonnen werden door het vosse lot van de familie Henckens. Minister van Landbouw, Jo Brouns, was ook aanwezig tijdens dit kampioenschap.

Slot

Het was een uiterst geslaagde prijskamp met een zeer omvangrijk publiek. De tribune zat nokvol en ook rond de piste stond het publiek in dubbele rijen.

Een pluimpje voor de organisatie met Tom De Stoop en Gunther De Mey, die beslisten om de merries verplicht binnen te stallen. Dat was een extra surplus met het slechte weer, een tijdswinst bij het aanbrengen van de paarden naar de ringen, maar vooral een extra publiekstrekker.

De volgende afspraak is de Nationale 2024 tijdens Agribex op 10 december 2023.

Ides Versyck

Lees ook in Agriflanders

Edito: Agriflanders toont veerkrachtige landbouwsector

Edito Agriflanders 2023 zit erop. Hoe mooi is het om te kunnen stellen dat de teneur tijdens deze beurs overwegend positief was. Land- en tuinbouwers en de hele agrosector toonden duidelijk dat ze beschikken over een enorme veerkracht. Nu is het echter tijd om stappen vooruit te zetten.
Meer artikelen bekijken