Startpagina Wetgeving

Brouns hoopt op goedkeuring Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) hoopt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) goedgekeurd te krijgen door de Vlaamse regering. Een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) verhindert dat voorlopig.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie heeft eind vorig jaar het licht op groen gezet voor de strategische landbouwplannen van Vlaanderen en Wallonië. Net als andere lidstaten moest ook België een strategisch plan opstellen dat uitstippelt hoe het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de periode van 2023 tot 2027 in ons land zal uitgevoerd worden.

Inkomenssteun

Dat nieuwe GLB blijft rechtstreekse inkomenssteun aan landbouwers bieden, maar zet ook meer in op klimaat en milieu en wil de overgang naar een duurzame en innovatieve landbouwsector vormgeven. Dat biedt de Vlaamse landbouw uitzicht op 1,65 miljard euro aan fondsen: 1,386 miljard euro aan Europees geld, aangevuld met een nationale financiering van 272 miljoen euro.

Wachten op passende beoordeling

De Vlaamse regering moet nu haar definitieve goedkeuring hechten aan het plan, maar daarvoor is een passende beoordeling bij het GLB nodig, het onderzoek naar de milieu-impact van het landbouwbeleid. Het Agentschap Natuur en Bos heeft dat ongunstig beoordeeld.

In regeringskringen wordt erop gewezen dat het Agentschap onder de verantwoordelijkheid valt van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en zij heeft nog een ander ijzer in het vuur: de definitieve goedkeuring van het stikstofakkoord van begin vorig jaar. Dat moet worden bijgespijkerd na het openbaar onderzoek. Beide dossiers worden aan elkaar gekoppeld, valt te horen.

Volgens cd&v eist Natuur en Bos dat er verder wordt gegaan dan wat Europa vraagt. "Dat zou een concurrentieel nadeel opleveren met andere landen, dus dat is niet bespreekbaar", vindt de partij.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Vlaamse Codex Dierenwelzijn slaat veel vliegen in één klap

Veeteelt Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts heeft een Vlaamse Codex Dierenwelzijn klaar die bestaande regelgeving samenbrengt én veel nieuwe regelgeving toevoegt om dieren beter te beschermen. Het is een ambitieus werkstuk waarmee Vlaanderen zich voortrekker toont op gebied van dierenwelzijn.
Meer artikelen bekijken