Startpagina Actueel

Nieuwe wolf gespot in Schriek, Keerbergen en Haacht

In Schriek, Keerbergen en Haacht is dinsdagvoormiddag een wolf gespot, zo meldt Jan Loos van vzw Welkom Wolf. De wolf komt allicht uit Nederland en is via Sint-Job-in-'t-Goor in Antwerpen naar Vlaams-Brabant getrokken.

Leestijd : 2 min

Zondag werd het dier in Sint-Job-in-'t-Goor gespot. Maandag werd geen melding gemaakt. Vandaag/dinsdagvoormiddag kwamen 6 meldingen binnen van mensen die een wolf hadden gezien: 1 in Schriek, 3 in Keerbergen en 2 in Haacht. De laatste melding kwam om 12 uur.

Hok je dieren de komende 24 uur op

Volgens Loos zijn er "ernstige vermoedens" dat het steeds om dezelfde wolf gaat, al kan enkel een DNA-onderzoek van prooien absoluut uitsluitsel geven. De laatste dagen zijn er echter ook geen meldingen binnengekomen van prooien.

Het gaat volgens Loos zo goed als zeker om een jonge zwervende wolf van minder dan 2 jaar oud, wellicht uit een roedel van Duitsland, Nederland of Frankrijk, die op zoek is naar een partner en een leefgebied om zich te vestigen. Naar waar het dier nu verder op pad gaat, is niet duidelijk, maar de kans is klein dat het in Vlaams-Brabant of Antwerpen zou blijven. "Er zijn te weinig grote rustvlaktes en te weinig verschillende soorten dieren die als voedsel kunnen dienen in deze provincies", vertelt Loos. "Veehouders in de omgeving doen er wel goed aan om hun dieren, vooral kleinvee zoals schapen en geiten, op te hokken voor de komende 24 uur."

Weinig wolfwaarnemingen in Vlaams-Brabant

Nog in Vlaams-Brabant vond Loos afgelopen weekend pootafdrukken terug in Lubbeek en Bierbeek, die wellicht van een wolf afkomstig waren. De eerste wolf in Vlaams-Brabant werd op 30 december 2021 gefilmd, toen het dier de Meerdaalboslaan in Heverlee overstak. Het was toen de eerste keer in ruim 200 jaar dat een wolf in Vlaams-Brabant gespot werd. Ook in Landen is rond dezelfde periode een wolf aangetroffen.

Welkom Wolf vraagt om mogelijke waarnemingen van dit dier, of andere wolven, te melden. Dat kan telefonisch (+32 495 32 53 30) of via mail (wolven@landschapvzw.be). Meer informatie op welkomwolf.be.

Belga/SN

Lees ook in Actueel

REO Veiling benoemt Filip Vanaken tot algemeen directeur

Actueel De raad van bestuur van de REO Veiling heeft op 15 maart met unanimiteit de heer Filip Vanaken aangesteld als algemeen directeur van de coöperatieve telersvereniging in Roeselare. Filip Vanaken voerde de functie van algemeen directeur al ad interim uit sedert eind oktober van vorig jaar.
Meer artikelen bekijken