Startpagina Melkvee

Nood aan wettelijk kader voor besnoitiose

Vanaf februari 2023 stopt Veepeiler met het bekostigen van onderzoeken naar besnoitiose. Omdat dieren bevestigd met besnoitiose een ernstig risico vormen voor de Belgische rundveesector, werkt de sector volop aan een wettelijk kader waarbij aan deze dieren beperkingen zullen worden opgelegd.

Leestijd : 2 min

Runderbesnoitiose is een typevoorbeeld van een ziekte die ‘aangekocht’ wordt: het aankopen van symptoomloze dragers, ingevoerd vanuit risicogebieden, vormt het grootste probleem.

Sinds 2019 onderzoekt Veepeiler elk rund dat wordt geïmporteerd uit een land met een gekend risico op besnoitiose (Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland) op antistoffen voor deze ziekte. Tot nu importeerden 26 Vlaamse beslagen minstens één besmet rund.

Onbehandelbaar

Besnoitiose is een zo goed als onbehandelbare, parasitaire ziekte bij rundvee, die zware economische gevolgen kan hebben. Hoewel infectie bij de meeste dieren symptoomloos verloopt, kunnen deze dragerdieren de besmetting wel doorgeven. Dat gebeurt via bloedzuigende vliegen, zoals dazen en stalvliegen. Ook het hergebruik van injectienaalden kan de parasiet overbrengen.

Een beperkt aantal dieren krijgt wél symptomen, gaande van koorts en oedeem, over verhoogde traan- en neusvloei in de acute fase, tot een algemene huidontsteking in de chronische fase. Behandeling is quasi niet mogelijk.

Onzichtbare vijand

De ziekte komt meestal het bedrijf binnen door de aankoop van symptoomloze dragerdieren. De ziekte duikt in meer en meer landen op. Op dit moment worden binnen Europa de landen Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland als ‘risicolanden’ omschreven.

Sinds 2019 onderzocht Veepeiler elk rund dat uit een risicoland werd ingevoerd op antistoffen voor besnoitiose. Tot op vandaag werden er 60 besmette dieren geteld, die ingevoerd werden op 26 Vlaamse beslagen (de regio’s werden grafisch weergegeven in figuur 1).

Figuur 1: Geografische spreiding van rundveebeslagen met import uit risicolanden en import van runderen besmet met besnoitiose.
Figuur 1: Geografische spreiding van rundveebeslagen met import uit risicolanden en import van runderen besmet met besnoitiose. - Bron: DGZ

Een rund wordt als besmet beschouwd wanneer het positief test op antistoffen voor besnoitiose (Elisa) en als dit resultaat ook nog eens via de Western Blot-techniek bevestigd wordt.

Figuur 2 geeft de evolutie weer van het percentage van dieren ingevoerd uit een risicoland die besmet blijken te zijn met besnoitiose.

Figuur 2: Evolutie sinds 2019 van percentage en aantal runderen dat in Vlaanderen wordt ingevoerd en besmet blijkt te zijn.
Figuur 2: Evolutie sinds 2019 van percentage en aantal runderen dat in Vlaanderen wordt ingevoerd en besmet blijkt te zijn. - Bron: DGZ

Wettelijk kader

In 2012 kende België het eerste klinische geval dat gelinkt was aan import, en in 2020 voor het eerst een klinisch geval zonder link met invoer. In België is runderbesnoitiose momenteel geen wettelijk bestreden ziekte en niet aangifteplichtig.

Gezien de evolutie van de laatste jaren en gezien het grote risico dat de ziekte vormt voor de Belgische rundveesector, is opletten de boodschap. Daarom werkt de sector op dit moment aan een wettelijk kader, waarbij beperkingen opgelegd zullen worden aan dieren die bevestigd worden als besmet met besnoitiose.

Aangezien besnoitiose een onzichtbare vijand is, die zich schuilhoudt bij symptoomloze dragerdieren, is het belangrijk om besmette dieren snel op te sporen, om ze op te stallen en om ze zo snel mogelijk naar het slachthuis af te voeren. Alleen op die manier kun je de rest van je dieren beschermen.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken