Startpagina Edito

Edito: En de boer(in), hij/zij ploegde onwetend voort...

Half februari, start van het nieuwe bemestingsseizoen... Maar meer dan ooit zijn er tal van vraagtekens bij aanvang van het nieuwe teeltjaar. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het mestactieplan (MAP) en het stikstofakkoord hangen immers nog als een zwaard van Damocles boven de sector.

Leestijd : 2 min

In normale omstandigheden ligt het teeltplan nu al netjes klaar. Het is slechts wachten op voldoende droge dagen, op een bodem met voldoende draagkracht én op de juiste datum op de kalender. In Vlaanderen start het bemestingsseizoen al jaar en dag op 16 februari. Om conform onze ingewikkelde mestwetgeving netjes binnen de lijntjes (of zo je wil ‘ver van de beekjes’) te bemesten, moet je goed je hoofd erbij houden. Dat zal met het nieuwe MAP niet anders zijn. Voor zover iemand alle bestaande mestregels (en vooral de uitzonderingen) op zijn duimpje kende, die is er- aan voor de moeite. Alles wordt héél binnenkort weer anders. Volgens de adviezen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) blijft in afwachting van de uitwerking van het MAP 7 de bestaande regelgeving momenteel van kracht. Het is wel uitkijken of het gebiedstype van je percelen niet veranderde tegenover vorig jaar, want die types werden begin februari al aangepast. En in 2023 geldt er naar alle waarschijnlijkheid geen derogatie meer voor Vlaanderen.

Volgens ingewijden verlopen de gesprekken over het nieuwe MAP tussen de landbouw- en natuurorganisaties constructief. Dat klinkt bijna als muziek in de oren, als je dit vergelijkt met de soaps omtrent het GLB en het stikstofakkoord. De maatregelen die in dit door Europa goedgekeurde Vlaams Strategisch Plan staan, bepalen voor vele land- en tuinbouwers het teeltplan voor 2023. Wil je voor bepaalde maatregelen in aanmerking komen voor de subsidie, dan moet je immers aan de subsidievoorwaarden voldoen. En die zijn niet min.

Bij het stikstofakkoord wordt een spelletje gespeeld rond de inzage van de bezwaarschriften. Ze worden bewaakt alsof het staatsgeheimen betreft. Het komt voor ons alvast over dat er feiten instaan waarmee de betreffende minister zeker rekening zal moeten houden.

De verschillende netelige landbouwdossiers aan elkaar koppelen alsof het pasmunt is, komt niemand ten goede en draait ongetwijfeld slecht uit, nu of binnen anderhalf jaar in het stemhokje...

En ondertussen gaan de weken verder... en boerde men op het terrein onwetend voort.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken