Startpagina Fruit

Demir vraagt extra actie van federale regering voor inkomen fruitboeren

Vlaams minister bevoegd voor Plattelandsbeleid Zuhal Demir gaat bij de federale regering op tafel slaan voor de Vlaamse fruitboeren. Vorige week trokken meer dan 100 fruitboeren richting Brussel om te protesteren tegen de oneerlijke winstmarge waarmee zij zich in de voedselketen tevreden moeten stellen.

Leestijd : 2 min

Demir: “Niet alleen de sectororganisaties, ook de federale regering kan voor onze fruitboeren het verschil maken. Omdat het daar zo stil blijft, maan ik hen nu ook officieel aan tot actie. Zij moeten regulerend durven optreden om te zorgen voor rechtvaardiger inkomen voor onze landbouwers.” Zelf maakt de minister 2,5 miljoen euro per jaar vrij om onder meer onze korteketenboeren en streekproducten te promoten via de weldra op te richten Landschapsparken. Dat kondigde ze vanmiddag aan tijdens een studiogesprek bij TV Limburg.

Ongelijke verdeling van marges

In de supermarkt betaal je voor een kg appelen 2,5 tot 3 euro. In de veiling krijgen de fruitboeren echter nauwelijks 0,3 tot 0,35 eurocent per kg. Dat verschil is erg groot. De mensen betalen in de winkel genoeg, maar dat wordt niet eerlijk genoeg verdeeld binnen de keten en blijft sterk kleven bij retailers en supermarkten. Daarom trokken talloze boeren vorige week mét tractoren voor de hoofdzetel van Comeos, koepelorganisatie voor handel, in Oudergem, Brussel.

Demir steunt de vraag van de Vlaamse fruittelers om eerlijkere handelspraktijken en betere verdeling van de winstmarges in de voedselketen. Ze is van mening dat zowel Comeos als de federale regering meer initiatieven kunnen nemen om de fruitboeren een eerlijke prijs te gunnen, zonder dat dat in de winkels tot duurdere prijzen moet leiden.

“We moeten binnen de agrovoedingsketen niet achterover leunen als overheid, maar durven een actieve regulator operationeel te maken dat effectief en aanklampend waakt over een rechtvaardigere verdeling tussen alle actoren in de keten en desnoods ook wetgevend of financieel ingrijpt op het juiste moment. Vlaanderen kan dat niet zelf, en dus rekenen we op actie van federaal”, klinkt het bij Demir.

Omdat de stilte groot is vanwege de bevoegde ministers, eist Demir vanuit haar bevoegdheid plattelandsbeleid in een brief van de federale regering om extra actie. Tegen 1 maart wil ze vernemen welke initiatieven de federale minister zal nemen richting eerlijkere handelspraktijken waarmee inlandse fruittelers voldoende beschermd worden.

SN

Lees ook in Fruit

Grootste perenoogst ooit verwacht in ons land

Fruit In Haspengouw is men deze week begonnen met het plukken van de appelen, peren en druiven. Net als in de rest van Europa worden er dit jaar in ons land minder appelen geoogst. Bij de peren wordt ons land de topproducent van Europa met een stijging van 19% oftewel 412.000 ton. Dat is de grootste Belgische oogst ooit.
Meer artikelen bekijken